“Bodite veseli, da vaši otroci živijo v Sloveniji”

splet “Bodite veseli, da vaši otroci živijo v Sloveniji”Tokrat smo se z Društvom za ENO Glasbo pogovarjali o divjih hrupiščih ter o kulturni podobi Stare Ljubljane. Povprašali smo jih, kako vidijo prihodnost planeta in ljudi.

“Ob tem vprašanju mi najprej pade na pamet Nara Petrovič, pravoverni ekolog, ki živi v gozdu in s sončnimi celicami polni baterijo prenosnega računalnika, lovi deževnico, vzdržuje permakulturno posestvo in uživa sadove divjega gozda. Kratkoročno je to možna prihodnost. Dolgoročneje pa moramo upoštevati bolj čudne zgodbe, ki jih prinašajo svetovni popotniki, kot so Tomo Križnar, Arne Hodalič, Manca Juvan in drugi. Pa tudi, če pustimo ob strani zgodbe iz tretjega sveta, pojdite za kak teden v Pariz in opazujte, kako živijo ljudje drug mimo drugega, neverjetno hitro, mimobežno … in boste verjetno veseli, da vaši otroci odraščajo v Sloveniji,” je povedal Janez Križaj, vodja projekta Kulturna podoba Stare Ljubljane, ter nadaljeval:

“Večina svetovnega prebivalstva sedaj živi v urbanih okoljih, ne več v agrarnih, vendar ogromna večina urbanizirancev živi v barakarskih predmestjih. Tako ali tako imamo premalo elektrike in zato moramo nekako preprečiti, da bi tistih 750 milijonov Indijcev, ki elektrike v svojem domu še nimajo, elektriko dobilo. To je rešitev sveta. Čeprav se to sliši kot kakšna temačna zarota, je to to, kar ves čas dejansko počnemo. Samo poglejte poročila iz Azije, Afrike, Južne Amerike … pač ne moreš biti “bolj konkurenčen”, če ni nekdo drugi zato “manj konkurenčen”. Svobodni trg ni tekma, ampak je borba - ni toliko pomembno, katerega prehitimo, temveč katerega zatolčemo.”

Pogovor si lahko v celoti preberete na www.razglej.se.

Comments are closed.