Eko Reli

TUKAJ

EKO RELI 2011

Lokacija: relacija Ljubljana - Strunjan

Čas: november 2011

Za dodatne informacije smo vam na voljo na elektronskem naslovu eko.reli@planet-zemlja.org.

Obiskovalci: predsednik Državnega sveta mag. Blaž Kavčič, minister za okolje dr. Roko Žarnić, generalni sekretar Državnega sveta, generalna sekretarka in državni sekretar ministrstva za okolje, instruktor varne vožnje Brane Kuzmič, vrsta predstavnikov medijskih hiš in tudi predstavniki iz Hrvaške in Bosne in Hercegovine.

ekor11-300x228 Eko Reli

Program: Na drugem Eko reliju se je na pot podala karavana 25 vozil sedmih blagovnih znamk s prek 50 udeleženci.

Karavano je v Ljubljani na pot pospremil ljubljanski župan Zoran Janković, v Strunjanu so jo pričakali minister za promet dr. Patrick Vlačič, predsednica Odbora DZ za okolje Breda Pečan in piranski župan dr. Peter Bossman, v Izoli na razglasitvi rezultatov pa izolski župan mag. Igor Kolenc.

Ljubljanski župan Janković je udeležence na pot pospremil z besedami o podpori tovrstnim dogodkom, ob tem pa izrazil zadovoljstvo, da se je dogodek začel v mestu, ki je prijazno okolju. Ob tem je spomnil na postopno uvajanje plinskih vozil v Javni potniški promet v mestu.

Mag. Kavčič, ki se je dogodka aktivno udeležil, je na cilju priznal, da se je potrdilo njegovo predvidevanje o koristnosti tovrstnih dogodkov, saj so prav vsi člani ekip ugotovili, da je tudi z bolj potratnimi vozili moč veliko prihraniti z vožnjo po cestno-prometnih predpisih.

Tudi minister Žarnić se je na pot podal z namenom preverjanja trditev ponudnikov vozil o ekonomičnosti njihovih ponudb in se o tem prepričal, voznikom pa dal praktični nasvet, da težka noga ni ne varna, ne varčna.

oljcni-nasad-300x199 Eko Reli

Na cilju je minister Vlačič pozdravil dogodek, ki poudarja pomen varnosti na cestah ter izrazil zadovoljstvo, da se Slovenija na lestvicah varnosti držav, dviga. Pečanova je izrazila željo po hitrejšem vzpostavljanju tirnih povezav, ki bi znatno pripomogle k zmanjšanju prašnih delcev v prometu. Piranski župan dr. Bossman pa je izrazil zadovoljstvo, da se je tako močno sporočilen dogodek zaključil v Piranu, mestu, ki je nedavno tega dobilo priznanje okolju prijaznega mesta.

V Izoli, kjer je udeležence nagovoril tudi Izolski župan mag. Igor Kolenc, zadovoljen, da so prisotni sami ugotovili, da se Izola pomembno razvija v smeri okolju in ljudem prijaznega mesta, je potekala razglasitev rezultatov.

zarnic-kolenc-300x199 Eko Reli

Cilj: Z Eko relijem smo želeli promovirati okolju bolj prijazno vožnjo, ki je obenem varčnejša. Varčevanje in racionalno obnašanje tudi glede porabe goriva je danes ena od prioritet. Kako lahko privarčujemo pri porabi goriva, je bila ena izmed stvari, ki so jo preizkusili udeleženci relija ter to izkušnjo delili naprej z ostalimi. Varčevanje z gorivom pa ima tudi neposreden učinek na manjše obremenjevanje okolja, v katerem živimo, varčna vožnja pa je tudi varnejša. Tako je komisija ugotovila, da kljub dejstvu, da je letošnji eko reli vseboval vožnjo po avtocesti, urbanih naseljih in po precej hribovitem terenu ter da so udeleženci uporabljali vozila z dizelskim, bencinskim in hibridnim pogonom in masami od nekaj nad 1000 kg do skoraj 2000 kg, približno polovica posadk pa je štela tri ali štiri člane, nihče ni presegel povprečne porabe 7 litrov goriva na 100 prevoženih kilometrov.

skupinska-300x198 Eko Reli

Zmagovalci: Komisija je po izračunih rezultatov, po njihovih besedah popolnoma subjektivno ugotovila, da si je 19 posadk »razdelilo« četrto mesto. Tretje mesto je zasedla posadka Ventovarne z vozilom Škoda Octavia 1.6 TDI, drugo ekipa Zeleni odtis, katere član je bil tudi minister dr. Roko Žarnić z vozilom BMW 116d, zmagovalca letošnjega eko relija pa sta bila Franc Lovše in Uroš Maček s Toyotinim hibridom.

zmagovalca-300x199 Eko Reli

Po besedah komisije, je tudi letošnji eko reli dokazal, da ni pomembno samo pričakovati in zahtevati čistejše tehnologije v prometu v prihodnosti, temveč tudi, da z obstoječimi vozili zmanjšujemo izpuste, kajti na slovenskih cestah dandanes vozi približno milijon osebnih motornih vozil, številni vozniki pa ne obvladajo tehnik varne in varčne vožnje z manj emisijami.

Zmagovalna ekipa je iz rok ministra za okolje prejela prehodno zastavo Zeleni odtis, s čimer je dogodek postal tradicionalen. Z akcijo bo torej društvo Planet Zemlja nadaljevalo, saj se je dejansko izkazala kot smiselni prispevek zavedanju ljudi k pomenu odnosa vsakega od nas do našega Planeta Zemlja.

zmagovalca-in-zarnic-300x199 Eko Reli

Eden izmed udeležencev Eko relija je posnel kratek film, ki si ga lahko ogledate TUKAJ.EKO RALLY 2009


Lokacija: relacija Trzin – Logarska dolina

Čas: november 2009

Obiskovalci: njena eksc. Švedska veleposlanica Inger Ultvedt, slovenski metalec krogle Miran Vodovnik, večkratni evropski in slovenski prvak v gorsko-hitrostnih preizkušnjah Vladimir Stankovič, predsednik Sveta zavoda Kobilarna Lipica Igor Trebec in mnogi drugi predstavniki slovenskih podjetij, društev in medijskih hiš.

eko-rally-2009-0011-300x225 Eko Reli

Program: prvega slovenskega Eko Rallyja, ki ga je naše društvo novembra 2009 organiziralo v sodelovanju z družbo Avto Aktiv, se je udeležilo 14 ekip vse pa so varno in brez zapletov prepeljale 200 km dolgo traso rallyja od Trzina do Logarske doline. Vse posadke so se izziva lotile izjemno resno ter hkrati upoštevale navodila, ki so jih dobile od inštruktorjev pred startom. Čeprav so bila med tekmovalnimi vozili tudi večja prestižnejša in tista s štirikolesnim pogonom, nobena od posadk na dokaj zahtevni trasi s tremi daljšimi vzponi in nekaj urbanimi okolji s semaforiziranimi križišči, ni presegla povprečja 6 litrov goriva na 100 kilometrov. Tako dobri rezultati so nekoliko presenetili tudi same tekmovalce. Med najbolj prizadevnimi tekmovalci je bila tudi ambasadorka Švedske v Sloveniji, njena ekscelenca Inger Ultved s soprogom, ki sta z vozilom na bencinski pogon Volvo C30 dosegla zavidljivo nizko povprečje porabe 5,4 l goriva na 100 kilometrov.

eko-rally-2009-011-225x300 Eko Reli

Še preden so lahko sedli v vozila, je posadke čakala prva naloga. S pomočjo spletne strani Zavarovalnice Maribor so morali namreč izračunati svoj CO2 odtis. Naloge pa so morali opraviti tudi na vsakem od predvidenih postankov. V Termah Snovik so odgovarjali na vprašanja povezana z ekološkim ogrevanjem na biomaso, v Pivovarni Laško so morali določiti tisto embalažo, ki bi jo v Sloveniji morali učinkoviteje zbirati kot povratno. V Velenju so preizkušali Volvov varnostni sistem za preprečevanje trkov vozil, kadar pri speljevanju nismo dovolj pozorni na vozilo pred nami. Posadke so takoj po startu dolile gorivo na Petrolovem bencinskem servisu v Mengšu ter nato pred koncem rallyja na Petrolovem bencinskem servisu v Solčavi, med katerima so prevozili približno 180 kilometrov. Na cilju pred Hotelom Plesnik v Logarski dolini so morale posadke opraviti še dve zabavni nalogi, ki izhajata iz starih tradicionalnih iger – met »čoka« in nošenje jajca na leseni žlici.

Po pregledu vseh opravljenih nalog, kontroli časa prihoda na cilj in izračuna količnika porabe goriva ter mase vozila, ki so ga dvočlanske posadke uporabljale, so organizatorji razglasili rezultate Eko Rallyja 2009. Po posebnem izračunu si je 13 posadk razdelilo drugo mesto, zato so vse prejele posebna darila sponzorjev dogodka. V skladu s filozofijo društva pa so nato razglasili tisto posadko, ki se je v skupnem seštevku vendarle nekoliko bolje odrezala od vseh ostalih.

Za zmagovalno posadko prvega slovenskega Eko Rallyja 2009 so tako razglasili Igorja Trebca, predsednika Sveta zavoda Kobilarna Lipica in Vladimirja Stankoviča, večkratnega evropskega in slovenskega prvaka v gorsko-hitrostnih preizkušnjah. Zmagovalna posadka je za pot med obema kontrolnima Petrolovima bencinskima servisoma porabila 8,02 litra dizelskega goriva, kar pomeni povprečno porabo 4,46 litra goriva na 100 kilometrov. Posadka je uporabljala vozilo znamke Volvo V50 1.6d z maso praznega vozila nekaj nad 1.400 kilogrami.

eko-rally-2009-019-300x225 Eko Reli

Cilji: Z Eko rallyjem smo želeli promovirati okolju bolj prijazno vožnjo, ki je obenem varčnejša. Varčevanje in racionalno obnašanje tudi glede porabe goriva, je danes ena od prioritet. Kako lahko privarčujemo pri porabi goriva je bila ena izmed stvari, ki so jo preizkusili udeleženci rally-ja ter to izkušnjo delili naprej z ostalimi. Varčevanje z gorivom pa ima tudi neposreden učinek na manjše obremenjevanje okolja v katerem živimo, varčna vožnja pa je tudi varnejša.