Eko Reli

EKO RELLI 2014

4.4.2014 je društvo Planet Zemlja organiziralo že četrti Eko reli, katerega osnovni namen je poučiti sodelujoče in javnost, da je varna in varčna vožnja tudi manj obremenjujoča za okolje. V tekmovalnem programu, katerega štart je bil izpred Vodnega mesta Atlantis, je nastopilo 14 posadk, z različnimi vozili, ki so uporabljali vse vrste energentov, ki v tem času vozijo po slovenskih cestah. Vozila so uporabljala bencinske in dizelske motorje, hibridne pogone, sodelovalo pa je tudi vozilo na električni pogon, ki je prav tako zmoglo traso letošnjega relija od Ljubljane do Gornje Radgone v dolžini 180 km. Med aktivnimi udeleženci letošnjega Eko Relija je bil tudi minister za kmetijstvo in okolje, mag. Dejan Židan.

DSC 0012 Eko Reli

Eko Reli 2014 9 Eko Reli

Tokratna trasa je potekala tudi po tuhinjski dolini. Tekmovalci so se med potjo ustavili v Termah Snovik, kjer so morali opraviti zanimivo nalogo, se pri Vranskem priključiti na avtocesto po kateri so tokrat prevozili lep kos poti, saj so jo zapustili pri Lenartu in nadaljevali po magistralni cesti do Gornje Radgone.

 

Vsi udeleženci Eko relija so prejeli simbolične nagrade, saj so znova dokazali, da je mogoče izbrano pot prevoziti v času, ki ga omogočajo prometna pravila, s prilagojeno tehniko po bistveno znižati porabo goriva in s tem tudi izpuste vozil. Okolju prijaznejša vožnja se krepko pozna na denarnici, saj je bila letošnja povprečna poraba vseh tekmovalnih posadk le 3,27 litra goriva na 100 kilometrov.

 

Pri razglasitvi zmagovalcev, sta se tekmovalcem in organizatorjem pridružila tudi evropski komisar dr. Janez Potočnik in minister za kmetijstvo in okolje mag. Dejan Židan. Zmagovalec letošnjega Eko relija je postala ekipa gospoda Andreja Pečjaka z električnim vozilom, ki je za traso porabil zgolj za slaba 2 EUR energije, kar bi preračunano pomenilo približno 1,5 litra goriva.

 

Med posadkami s hibridnimi vozili je zmagala ekipa Prleški pojoči evrokrem z vozilom Opel Ampera, ki so za pot porabili 2,80 litrov goriva. Med dizelskimi vozili je zmagala ekipa Aktivni, z vozilom BMW 320d, ki je za pot porabila 4,7 litrov goriva. Med bencinskimi motorji pa ekipa Vajenca z vozilom Nissan Note, ki je za enako pot porabila 4,3 litra goriva.

 

Od podelitvi prehodne zastave zmagovalcu Eko relija je evropski komisar dr. Janez Potočnik poudaril, da si tovrstne akcije zaslužijo pozornosti in promocije, saj dosegajo enega od ključnih ciljev varovanja okolja. Izobražujejo ljudi, kaj lahko storijo sami, da s svojimi aktivnostmi čim manj obremenjujejo okolje.

DSC 0392 Eko Reli

 

Predstavitev elektronskega zbornika o Ekoreliju si lahko ogledate TUKAJ

EKO RELI 2013

Lokacija: relacija Ljubljana – Izola

Čas: april 2013

Obiskovalci: Udeležence relija je na startu nagovorila mojstrica javnega nastopanja in častna članica društva Planet Zemlja Saša Einsiedler, vozila pa so na ekološki poti na Primorsko med drugim upravljali tudi član skupine Terrafolk, skladatelj in dobitnik številnih uglednih mednarodnih nagrad za izvajanje ter skladanje glasbe sveta Danijel ČerneMystica, nekdanji minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj ter za kmetijstvo dr. Henrik Gjerkeš in legenda slovenskega, jugoslovanskega pa tudi evropskega avtomobilističnega športa – hitrostnega dirkanja, zdaj pa inštruktor treninga varne vožnje Brane Kuzmič. Slednji je svoje znanje „posodil“ tudi strokovni komisiji, ki je prvič ocenjevala vožnjo karavane vozil s pomočjo znanstvenikov ZRC SAZU.

ekoreli1 300x199 Eko Reli

Program: Tokratni Eko reli je svojo pot začel s predajo vozil ekipam ob 10. uri na Livadi v Ljubljani, končal pa s podelitvijo nagrad na Belvederju nad Izoli, občino kjer se ponašajo z zanimivim projektom Kilometer nič. Udeležence relija je na startu nagovorila mojstrica javnega nastopanja in častna članica društva Planet Zemlja Saša Einsiedler, vozila pa so na ekološki poti na Primorsko med drugim upravljali tudi član skupine Terrafolk, skladatelj in dobitnik številnih uglednih mednarodnih nagrad za izvajanje ter skladanje glasbe sveta Danijel Černe – Mystica, nekdanji minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj ter za kmetijstvo dr. Henrik Gjerkeš in legenda slovenskega, jugoslovanskega pa tudi evropskega avtomobilističnega športa – hitrostnega dirkanja, zdaj pa inštruktor treninga varne vožnje Brane Kuzmič. Slednji je svoje znanje „posodil“ tudi strokovni komisiji, ki je prvič ocenjevala vožnjo karavane vozil s pomočjo znanstvenikov ZRC SAZU.

Pri pripravi trase je letos sodeloval novoustanovljeni zavod Tovarna trajnostnega turizma GoodPlace, dogodku pa je z evropskim projektom pospeševanja prodaje energijsko učinkovitejših in okolju prijaznejših (čistih) vozil Cleandrive prispeval tudi Gradbeni inštitut ZRMK iz Ljubljane.

Cilj: Izjemno dobro vzdušje in odlični rezultati nakazujejo smiselnost projekta, ki bo morebiti postal letni dogodek. Med 21 sodelujočimi ekipami je bilo 18 tekmovalnih, ki so v povprečju porabile 3,32 litra na 100 kilometrov.

Zmagovalci: Prvo mesto sta si delili ekipa z imenom Prvaka, v kateri sta bila Brane Kuzmič in dr. Henrik Gjerkeš ter ekipa Toyota Lovše, v kateri sta vozila Franc Lovše s sovoznikom. Posebno nagrado je dobila ekipa Peugeot Ion z električnim avtomobilom Peugeot Ion, ki je z enim polnjenjem zmogla celotno traso, dolgo 130 km, porabila pa za približno 1,5 eura energije.

ekoreli2 300x199 Eko Reli

 

 

EKO RELI 2011

Lokacija: relacija Ljubljana – Strunjan

Čas: november 2011

Za dodatne informacije smo vam na voljo na elektronskem naslovu eko.reli@planet-zemlja.org.

Obiskovalci: predsednik Državnega sveta mag. Blaž Kavčič, minister za okolje dr. Roko Žarnić, generalni sekretar Državnega sveta, generalna sekretarka in državni sekretar ministrstva za okolje, instruktor varne vožnje Brane Kuzmič, vrsta predstavnikov medijskih hiš in tudi predstavniki iz Hrvaške in Bosne in Hercegovine.

ekor11 300x228 Eko Reli

Program: Na drugem Eko reliju se je na pot podala karavana 25 vozil sedmih blagovnih znamk s prek 50 udeleženci.

Karavano je v Ljubljani na pot pospremil ljubljanski župan Zoran Janković, v Strunjanu so jo pričakali minister za promet dr. Patrick Vlačič, predsednica Odbora DZ za okolje Breda Pečan in piranski župan dr. Peter Bossman, v Izoli na razglasitvi rezultatov pa izolski župan mag. Igor Kolenc.

Ljubljanski župan Janković je udeležence na pot pospremil z besedami o podpori tovrstnim dogodkom, ob tem pa izrazil zadovoljstvo, da se je dogodek začel v mestu, ki je prijazno okolju. Ob tem je spomnil na postopno uvajanje plinskih vozil v Javni potniški promet v mestu.

Mag. Kavčič, ki se je dogodka aktivno udeležil, je na cilju priznal, da se je potrdilo njegovo predvidevanje o koristnosti tovrstnih dogodkov, saj so prav vsi člani ekip ugotovili, da je tudi z bolj potratnimi vozili moč veliko prihraniti z vožnjo po cestno-prometnih predpisih.

Tudi minister Žarnić se je na pot podal z namenom preverjanja trditev ponudnikov vozil o ekonomičnosti njihovih ponudb in se o tem prepričal, voznikom pa dal praktični nasvet, da težka noga ni ne varna, ne varčna.

oljcni nasad 300x199 Eko Reli

Na cilju je minister Vlačič pozdravil dogodek, ki poudarja pomen varnosti na cestah ter izrazil zadovoljstvo, da se Slovenija na lestvicah varnosti držav, dviga. Pečanova je izrazila željo po hitrejšem vzpostavljanju tirnih povezav, ki bi znatno pripomogle k zmanjšanju prašnih delcev v prometu. Piranski župan dr. Bossman pa je izrazil zadovoljstvo, da se je tako močno sporočilen dogodek zaključil v Piranu, mestu, ki je nedavno tega dobilo priznanje okolju prijaznega mesta.

V Izoli, kjer je udeležence nagovoril tudi Izolski župan mag. Igor Kolenc, zadovoljen, da so prisotni sami ugotovili, da se Izola pomembno razvija v smeri okolju in ljudem prijaznega mesta, je potekala razglasitev rezultatov.

zarnic kolenc 300x199 Eko Reli

Cilj: Z Eko relijem smo želeli promovirati okolju bolj prijazno vožnjo, ki je obenem varčnejša. Varčevanje in racionalno obnašanje tudi glede porabe goriva je danes ena od prioritet. Kako lahko privarčujemo pri porabi goriva, je bila ena izmed stvari, ki so jo preizkusili udeleženci relija ter to izkušnjo delili naprej z ostalimi. Varčevanje z gorivom pa ima tudi neposreden učinek na manjše obremenjevanje okolja, v katerem živimo, varčna vožnja pa je tudi varnejša. Tako je komisija ugotovila, da kljub dejstvu, da je letošnji eko reli vseboval vožnjo po avtocesti, urbanih naseljih in po precej hribovitem terenu ter da so udeleženci uporabljali vozila z dizelskim, bencinskim in hibridnim pogonom in masami od nekaj nad 1000 kg do skoraj 2000 kg, približno polovica posadk pa je štela tri ali štiri člane, nihče ni presegel povprečne porabe 7 litrov goriva na 100 prevoženih kilometrov.

skupinska 300x198 Eko Reli

Zmagovalci: Komisija je po izračunih rezultatov, po njihovih besedah popolnoma subjektivno ugotovila, da si je 19 posadk »razdelilo« četrto mesto. Tretje mesto je zasedla posadka Ventovarne z vozilom Škoda Octavia 1.6 TDI, drugo ekipa Zeleni odtis, katere član je bil tudi minister dr. Roko Žarnić z vozilom BMW 116d, zmagovalca letošnjega eko relija pa sta bila Franc Lovše in Uroš Maček s Toyotinim hibridom.

zmagovalca 300x199 Eko Reli

Po besedah komisije, je tudi letošnji eko reli dokazal, da ni pomembno samo pričakovati in zahtevati čistejše tehnologije v prometu v prihodnosti, temveč tudi, da z obstoječimi vozili zmanjšujemo izpuste, kajti na slovenskih cestah dandanes vozi približno milijon osebnih motornih vozil, številni vozniki pa ne obvladajo tehnik varne in varčne vožnje z manj emisijami.

Zmagovalna ekipa je iz rok ministra za okolje prejela prehodno zastavo Zeleni odtis, s čimer je dogodek postal tradicionalen. Z akcijo bo torej društvo Planet Zemlja nadaljevalo, saj se je dejansko izkazala kot smiselni prispevek zavedanju ljudi k pomenu odnosa vsakega od nas do našega Planeta Zemlja.

zmagovalca in zarnic 300x199 Eko Reli

Eden izmed udeležencev Eko relija je posnel kratek film, ki si ga lahko ogledate TUKAJ.EKO RALLY 2009


Lokacija: relacija Trzin – Logarska dolina

Čas: november 2009

Obiskovalci: njena eksc. Švedska veleposlanica Inger Ultvedt, slovenski metalec krogle Miran Vodovnik, večkratni evropski in slovenski prvak v gorsko-hitrostnih preizkušnjah Vladimir Stankovič, predsednik Sveta zavoda Kobilarna Lipica Igor Trebec in mnogi drugi predstavniki slovenskih podjetij, društev in medijskih hiš.

eko rally 2009 0011 300x225 Eko Reli

Program: prvega slovenskega Eko Rallyja, ki ga je naše društvo novembra 2009 organiziralo v sodelovanju z družbo Avto Aktiv, se je udeležilo 14 ekip vse pa so varno in brez zapletov prepeljale 200 km dolgo traso rallyja od Trzina do Logarske doline. Vse posadke so se izziva lotile izjemno resno ter hkrati upoštevale navodila, ki so jih dobile od inštruktorjev pred startom. Čeprav so bila med tekmovalnimi vozili tudi večja prestižnejša in tista s štirikolesnim pogonom, nobena od posadk na dokaj zahtevni trasi s tremi daljšimi vzponi in nekaj urbanimi okolji s semaforiziranimi križišči, ni presegla povprečja 6 litrov goriva na 100 kilometrov. Tako dobri rezultati so nekoliko presenetili tudi same tekmovalce. Med najbolj prizadevnimi tekmovalci je bila tudi ambasadorka Švedske v Sloveniji, njena ekscelenca Inger Ultved s soprogom, ki sta z vozilom na bencinski pogon Volvo C30 dosegla zavidljivo nizko povprečje porabe 5,4 l goriva na 100 kilometrov.

eko rally 2009 011 225x300 Eko Reli

Še preden so lahko sedli v vozila, je posadke čakala prva naloga. S pomočjo spletne strani Zavarovalnice Maribor so morali namreč izračunati svoj CO2 odtis. Naloge pa so morali opraviti tudi na vsakem od predvidenih postankov. V Termah Snovik so odgovarjali na vprašanja povezana z ekološkim ogrevanjem na biomaso, v Pivovarni Laško so morali določiti tisto embalažo, ki bi jo v Sloveniji morali učinkoviteje zbirati kot povratno. V Velenju so preizkušali Volvov varnostni sistem za preprečevanje trkov vozil, kadar pri speljevanju nismo dovolj pozorni na vozilo pred nami. Posadke so takoj po startu dolile gorivo na Petrolovem bencinskem servisu v Mengšu ter nato pred koncem rallyja na Petrolovem bencinskem servisu v Solčavi, med katerima so prevozili približno 180 kilometrov. Na cilju pred Hotelom Plesnik v Logarski dolini so morale posadke opraviti še dve zabavni nalogi, ki izhajata iz starih tradicionalnih iger – met »čoka« in nošenje jajca na leseni žlici.

Po pregledu vseh opravljenih nalog, kontroli časa prihoda na cilj in izračuna količnika porabe goriva ter mase vozila, ki so ga dvočlanske posadke uporabljale, so organizatorji razglasili rezultate Eko Rallyja 2009. Po posebnem izračunu si je 13 posadk razdelilo drugo mesto, zato so vse prejele posebna darila sponzorjev dogodka. V skladu s filozofijo društva pa so nato razglasili tisto posadko, ki se je v skupnem seštevku vendarle nekoliko bolje odrezala od vseh ostalih.

Za zmagovalno posadko prvega slovenskega Eko Rallyja 2009 so tako razglasili Igorja Trebca, predsednika Sveta zavoda Kobilarna Lipica in Vladimirja Stankoviča, večkratnega evropskega in slovenskega prvaka v gorsko-hitrostnih preizkušnjah. Zmagovalna posadka je za pot med obema kontrolnima Petrolovima bencinskima servisoma porabila 8,02 litra dizelskega goriva, kar pomeni povprečno porabo 4,46 litra goriva na 100 kilometrov. Posadka je uporabljala vozilo znamke Volvo V50 1.6d z maso praznega vozila nekaj nad 1.400 kilogrami.

eko rally 2009 019 300x225 Eko Reli

Cilji: Z Eko rallyjem smo želeli promovirati okolju bolj prijazno vožnjo, ki je obenem varčnejša. Varčevanje in racionalno obnašanje tudi glede porabe goriva, je danes ena od prioritet. Kako lahko privarčujemo pri porabi goriva je bila ena izmed stvari, ki so jo preizkusili udeleženci rally-ja ter to izkušnjo delili naprej z ostalimi. Varčevanje z gorivom pa ima tudi neposreden učinek na manjše obremenjevanje okolja v katerem živimo, varčna vožnja pa je tudi varnejša.