Karavana varne kemije

karavana varne kemije 2 Karavana varne kemijeV okviru Tedna kemijske varnosti (zadnji teden v maju 2010) smo v Društvu Planet Zemlja začeli akcijo »Karavana varne kemije«. Pod imenom se skriva dogodek, ki je obiskal različne vzgojno-varstvene zavode (VVZ), osnovne in srednje šole (OŠ in SŠ), knjižnice, podjetja in druge ustanove po Sloveniji.

Glavni namen karavane je osveščati javnost o načinih preprečevanja nepotrebnega izpostavljanja otrok nevarnostim, ki nanje ter tudi na nas pretijo prav na vsakem koraku. To so toksini v hrani, igračah, kozmetiki ter drugod. Karavana želi javnosti predstaviti kemikalije, ki so oziroma niso škodljive za organizem posameznika. Pri tem sodelujejo številni strokovnjaki z omenjenega področja, med njimi:

- Tatjana Kuder, univerzitetna diplomirana živilska tehnologinja,
- dr. Marko Vudrag, dr. medicine, specialist higiene ter vodja Enote za nalezljive bolezni ZZV Nova Gorica,
- dr. Marinka Vovk, direktorica Okoljsko raziskovalnega zvoda Slovenske Konjice,
- mag. Lucija Šarc, dr. med, UKC, Center za zastrupitve,
- dr. Karel Lipič, predsednik Zveze ekoloških gibanj Slovenije,
- Nada Pavšer, univ. prof. kemije, dolgoletna koordinatorka EKO šol,
- mag. Alojz Grabner, univ.dipl.kem. iz Urada RS za kemikalije,
- Anja Menard, svetovalka Urada RS za kemikalije in drugi priznani strokovnjaki.

Seznam sodelujočih strokovnjakov se sproti dopolnjuje, karavana pa preko celega leta obiskuje številne kraje po Sloveniji ter v zainteresiranih ustanovah posreduje informacije javnosti.

Karavana se je ustavila že v prek 30 krajih Slovenije in predavala v prek 43 skupinah slušateljev.

Bili smo že štirikrat v Celju, v Selnici ob Dravi,Logatcu, štirikrat v Ljubljani, Zagorju, Ormožu, Grosuplju, dvakrat v Vodicah, Medvodah,Oplotnici, Hočah, Kočevju, Radečah, petkrat v Mariboru, dvakrat v Črni na Koroškem, Križah, Hrastniku, Kranju, Šmarjeti, Laporjih,Trbovljah, dvakrat v Polzeli, Grosuplju, dvakrat v Slovenski Bistrici, Gornji Grad, Nazarjah, Veliki Polani in Ilirski Bistrici

Akcijo podpirajo:

nova slika 12 Karavana varne kemijepivovarna lasko1 Karavana varne kemijenova slika 2 Karavana varne kemijenova slika Karavana varne kemije