Eko turizem

Eko turizem in trajnostna energija 2012

Ob svetovnem dnevu turizma je društvo Planet Zemlja v kotičku narave v urbanem okolju, v prelepem ambientu Ventovarne, ponovno pripravilo konferenco na temo eko turizma. V okviru zanimive in trenutno aktualne tematike »Eko turizem in trajnostna energija 2012« so potekale štiri različne razprave, v katerih so kot vodilni govorci nastopili priznani strokovnjaki s področja ekologije, turizma ter okoljskih označevanj v turizmu, svoje izkušnje pa so podelili tudi ponudniki in uporabniki ekoloških turističnih storitev.

V namen konference smo izdlali zbornik, ki si ga lahko ogledate TUKAJ

GEA TV pa je pripravila tudi reportažo, ki so jo lahko ogledate na spodnji povezavi:

http://www.youtube.com/watch?v=SVoNkP0DmMY&feature=youtu.be

Prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj, nobelova nagrajenka in predstojnica oddelka za agrometeorologijo na Biotehnični fakulteti, je v svojem nastopu razpravljala o večnem vprašanju, in sicer, ali je trajnostni turizem v praksi sploh mogoč ter ob tem izpostavila: “Trajnost vsebuje omejitev. Za zadovoljevanje svojih potreb potrebujemo manj kot hočemo imeti, zato je nenehno spodbujanje rasti v materialnem smislu v nasprotju z ekoturizmom.”

Prof. dr. Janez Bogataj, ambasador EDEN, ki je prav tako nastopil ob otvoritvi in pojasnjeval, koliko smo še zeleni pri razumevanju zelenega turizma v Sloveniji, je uvodni nagovor zaključil z mislijo: “Trenutno ima naša država samo barvo, ki je zelena, zato nas veliko čaka še pri miselnih procesih, ki pa morajo postati zeleni.”

ekoturizem-21 Eko turizem

Prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj in prof. dr. Janez Bogataj

V videu nagovoru, ki so ga udeleženci lahko spremljali na konferenci, je evroposlanec Jelko Kacin kot nadomestni član Odbora za promet in turizem Evropskega parlamenta predstavil stanje eko turizma na evropskem področju.

Skozi prizmo Alpske konvencije se je področja eko turizma zunaj naših meja dotaknila Taja Ferjančič, vodja projektov na Stalnem sekretariatu Alpske konvencije, in hkrati tudi predstavila aktivnosti te konvencije.

Mojca Stubelj Ars, univ. dipl. ekologinja, je skozi izdelano raziskavo pojasnila Ekoturistične smernice TIES-a ter mnenje turistov na Havajih o ekoturizmu in s svojim nastopom zaokrožila sklop predavanj na temo »Eko turizem v teoriji«.

Po krajšem predahu je sledila razprava »Eko turizem v praksi«, kjer je Bojan Sever, župan občine Idrija, predstavil prednosti in slabosti nazivov destinacija EDEN in Alpsko mesto, ter poudaril: “Najprej smo sprejeli strategijo trajnostnega razvoja, saj v tem vidimo potencial novih delovnih mest. Gre pravzaprav za zaslužek, s katerim ne bi škodili okolju.”

V razpravi se mu je pridružil še Marko Pretner, naravovarstveni svetnik iz Informacijskega središča Dom Trenta, ter Vilma Topolšek, lastnica turistične kmetije Urška in dobitnica okoljskega znaka EU marjetica, ki je med predstavljanjem primera dobre prakse poudarila: “Od leta 2003 in vse do danes smo zgolj trije turistični ponudniki prejeli okoljski znak EU marjetica. Problem ni v turističnih delavcih, ampak v birokraciji in izjemno slabi podpori države, predvsem pa v njeni togosti.”

ekoturizem-1 Eko turizem

Polna Zelena dvorana Ventovarne

Tik pred zaključnim panelom so si zbrani ogledali videoposnetek evroposlanke in sonaravne popotnice mag. Mojce Kleva, ki je z udeleženci delila svoje občutke ter vtise potovanja »Po sledeh Majev«, ob čemer je poudarila, da so Maji »kljub težkim življenjskim pogojem izoblikovali sonaravno delovanje družbe.« V svojem zaključku je vse skupaj pozvala, naj »v letu 2012 prisluhnemo tej izjemni izumrli civilizaciji, ki nas opozarja na našo odgovornost do okolja«.

V zadnjem sklopu nastopov so slušatelji spoznali stanje eko turizma v svetu, kjer je namestnik španske veleposlanice v Sloveniji Sergi Farré Salvá, kot predstavnik ene izmed najbolj obiskanih destinacij, predstavil Ekoturizem Produkt Klub ter s slikovitim opisom navedel primere dobrih praks.

Razpravo sta nadaljevala predstavnik veleposlaništva Hrvaške v Sloveniji Marin Žužul ter Goran Blažić, predsednik Hrvaške turistične skupnosti za Slovenijo, ki sta na primeru Plitvičkih jezer prikazala sožitje nedotaknjene narave in množičnega turizma.
Ob zaključku konference je ambasadorka prestižne okoljske nagrade Energy Globe Award prof. Nada Pavšer vse zbrane pozvala k sodelovanju na tem mednarodnem natečaju.

Program konference si lahko ogledate TUKAJ

ventovarna Eko turizem

Eko turizem - povezovanje kultur 2011

Na svetovni dan turizma 27.9.2011, smo v zeleni dvorani Ventovarne v Ljubljani, prvič organizirali konferenco na temo Eko turizma.
Konferenco je otvorila nekdanja ministrica za gospodarstvo mag. Darja Radić, ki je med drugim povedala: »Če turizem ni razvit in voden v smeri trajnostnega razvoja, lahko tako naravi, družbi kot kulturi povzroči veliko škode.« Radićeva je poudarila, da se turistične agencije vedno bolj srečujejo z ekoturizmom, saj ekološka zavest popotnikov strmo narašča. »Vse več je takšnih, ki izbirajo destinacije z večjimi ekološkimi kvalitetami - naravnimi ali pa vnesenimi z managerskimi prijemi, odločitvami, politikami vodstva. Tiste, ki želijo dolgo ostati na zemljevidu turističnih destinacij, se morajo zavedati ekoloških dimenzij in prednosti ter uporabljati ekološke prijeme čisto povsod - v marketingu, promociji…, saj bodo le tako ostale kompetenčne na globalnem turističnem trgu,« je še dodala Radićeva.

ekotur1-300x199 Eko turizem

Z nami je bila tudi klimatologinja prof. dr. Lučka Kajfež Bogataj, ki je pomembno izpostavila: »Vsaka vrsta turizma ima negativen vpliv na okolje, saj vpliva na količino CO2 v zraku, kar bo v naslednjih desetih do dvajsetih letih močno vplivalo na podnebne spremembe, na porabo plina in nafte in še mnogo drugih naravi neprijaznih učinkov. Zato bo treba v prihodnje najti ustrezne rešitve za ohranitev narave in spremeniti naš odnos do okolja. Turizem se bo moral preusmeriti v eko turizem, ki skrbi za odgovorno ravnanje z naravo, za njeno ohranitev in za dobro počutje lokalnega prebivalstva.«

Skrb za čisto naravo ostaja na turistih samih. Kajfeževa nas je zato opozorila: »Turisti naj spoštujejo navade, tradicijo in predpise kraja, kjer se nahajajo, izogibajo naj se aktivnostim, ki naravi škodujejo in spodbujajo storitve in proizvode eko turizma.«

ekotur2-300x201 Eko turizem

Z nami so bili tudi veleposlanik Nizozemske Jos Douma, odpravnik poslov Finskega veleposlaništva Ville Cantell, častni generalni konzul Hašemitske kraljevine Jordanije v Sloveniji gospod Samir Amarin, dr. Darja Piciga, sekretarka službe Vlade RS za podnebne spremembe, predstavniki Agencije za okolje, zastopniki turističnih agencij nekaterih sosednjih in drugih držav in mnogi drugi.

Ob formalnem zaključku konference smo ob prigrizku uživali še v melodijah skupine Symbolics.

ekotur3-300x199 Eko turizem

Program konference si lahko ogledate TUKAJ