Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec

Šolsko leto 2015/2016

Spoštovani,

društvo Planet Zemlja, katerega poslanstvo je komuniciranje okoljevarstvenih tem, je v letu 2010 prvič razpisalo vseslovenski natečaj za pridobitev naziva PLANETU ZEMLJA PRIJAZNA ŠOLA – VRTEC. Nanj se je doslej odzvalo prek 450 zavodov, zabeležili pa smo prek 50.000 sodelujočih otrok, mentorjev in staršev iz vseh regij Slovenije.

Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec naj bi pripomogla k ohranjanju naravnega, kulturnega in nacionalnega izročila Slovenije, razvijala zdravo samopodobo posameznika ter spoštljiv in  odgovoren odnos človeka do okolja in narave. Natečaj izvajamo v želji, da bi se nanj prijavilo še več zavodov, saj želimo s projektom doseči, da bi odgovoren odnos do sočloveka, vseh živih bitij in narave, postal način življenja prihodnjih generacij.

Kot vsa leta doslej k sodelovanju vabimo priznane slovenske strokovnjake in ustanove, ki lahko največ pripomorejo na področju varovanja okolja in vzgoje za odgovornejši odnos do kvalitete bivanja prihodnjih generacij.  Poleg znanstvenikov Znanstvene fundacije RS in Znanstveno raziskovalnega centra SAZU, strokovnjakov društva Morigenos – slovenskega društva za morske sesalce in Agencije RS za okolje, društva Skrinja, Gradbenega Instituta ZRMK, svetovnega gibanja Food Revolution, bodo letos z nami sodelovali tudi Košarkarska Zveza Slovenije, Zavod za varno igro in Dom starejših občanov Ljubljana Vič-Rudnik.

Sodelovanje zavodov ni pogojeno s plačilom pristojbine. Pri nekaterih projektih nastajajo stroški, ki pa so vezani zgolj na projekte, ki so povezani s potovanji izvajalcev na zavode (delavnice in predavanja) in s tem povezani manipulativni stroški. Seveda pa je na izbiro tudi vrsta projektov, kjer dodatnih stroškov ni.

Aktivno sodelovanje zavodov pomeni zgled za širšo okolico, ko se bo zavest o pomenu odgovornejšega ravnanja do Planeta Zemlja, širila iz šol in vrtcev v domove, lokalne skupnosti, podjetja in širše okolje.

Vabljeni v krog družbeno odgovornih ljudi, kjer nam ni vseeno!

društvo Planet Zemlja

Irena Mraz, predsednica

                    Sodelujoči projekti:

 • Babičina zgodba o zeliščih (izvajalec – Dom starejših občanov Ljubljana Vič-Rudnik)
 • Eko beri (izvajalec – društvo Planet Zemlja)
 • Eko generacija (izvajalec – društvo Planet Zemlja)
 • Eko konferenca za prihodnje generacije (izvajalec – društvo Planet Zemlja)
 • Energetsko učinkovita soseska junior (izvajalec – Institut ZRMK)
 • Food Revolution (izvajalec – društvo Planet Zemlja)
 • Interpretacija okolja (izvajalec – Geografski inštitut Antona Melika, Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti)
 • Karavana varne kemije (izvajalec – društvo Planet Zemlja)
 • Od mladega raziskovalca do znanstvenika (izvajalec – Znanstvena Fundacija RS)
 • Od zrna do kruha (izvajalec – društvo Skrinja)
 • Ohranimo delfine v slovenskem morju (izvajalec – društvo Morigenos)
 • Torba da te kap (izvajalec – društvo Planet Zemlja)
 • Urbana permakultura – žakelj v učilnici (izvajalec – društvo Skrinja)
 • Zemljo so nam posodili otroci (izvajalec – društvo Planet Zemlja)
 • Zeleno pero (izvajalec – društvo Planet Zemlja)
 • Zdravko na obisku (izvajalec – Zavod za varno igro)

Šolsko leto 2014/2015

22.4.2015 smo v društvu Planet Zemlja uspešno zaključili sedaj že četrti natečaj Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec. Veseli nas, da smo letos lahko ponudili kar sedemnajst izredno kvalitetnih projektov, ki so namenjeni tako najmlajšim, malo starejšim, zaposlenim ter navsezadnje tudi staršem.

Na natečaj se je v letošnjem letu prijavilo kar 161 zavodov, enot, osnovnih in srednjih šol, kar šestinšestdeset več kot lansko leto. Skupno smo izvedli 290 projekte, na kar smo v društvu še posebno ponosni.

Kot vsa leta doslej, smo tudi tokrat k sodelovanju povabili priznane slovenske strokovnjake in ustanove, ki lahko največ pripomorejo na področju varovanja okolja in vzgoje za odgovornejši odnos do kvalitete bivanja prihodnjih generacij.  Poleg znanstvenikov Znanstvene fundacije RS, strokovnjakov Agencije RS za okolje, Kajakaške Zveze Slovenije, podjetij skupine Pivovarna Laško (strokovnjaki področja proizvodnje in embaliranja vod), društva Skrinja, Gradbenega Instituta ZRMK, Zavoda Tovarna trajnostnega turizma GoodPlace,  svetovnega gibanja Food Revolution, bodo letos z nami sodelovali tudi znanstveniki Znanstveno raziskovalnega centra SAZU, strokovnjaki društva Morigenos – slovenskega društva za morske sesalce in podjetja za aplikativno ekologijo Limnos (strokovnjaki s področja znanja o sožitju z naravo naših prednikov).

2014-11-20 10.50.59

DSC_0880

Slika 358

DSCN5425

srnice cvetlice

Šolsko leto 2013/2014

22.4.2014 smo v društvu Planet Zemlja uspešno zaključili sedaj že četrti natečaj Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec. Veseli nas, da smo letos lahko ponudili kar osemnajst izredno kvalitetnih projektov, ki so namenjeni tako najmlajšim, malo starejšim, zaposlenim ter navsezadnje tudi staršem.

Na natečaj se je v letošnjem letu prijavilo kar 95 zavodov, osnovnih in srednjih šol, kar dvajset več kot lansko leto. Skupno smo izvedli 301 projekte, na kar smo v društvu še posebno ponosni.

Kot vsa leta doslej, smo tudi letos k sodelovanju povabili priznane slovenske strokovnjake in ustanove, ki lahko največ pripomorejo na področju varovanja okolja in vzgoje za odgovornejši odnos do kvalitete bivanja prihodnjih generacij.  Poleg znanstvenikov Znanstvene fundacije RS, strokovnjakov Agencije RS za okolje, Kajakaške Zveze Slovenije, Zavoda Etno Eko, Gradbenega Instituta ZRMK, se nam je letos pridružil tudi GoodPlace, zavod Tovarna trajnostnega turizma, Jarina, zadruga za razvoj podeželja, zavod VISTA iz Murske Sobote in svetovno gibanje Food Revolution.

beri

food

kruh

uganke

Šolsko leto 2012/2013

V društvu Planet Zemlja smo uspešno zaključili sedaj že tretji natečaj Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec. Veseli nas, da smo letos lahko ponudili kar dvanajst izredno kvalitetnih projektov, ki so namenjeni tako najmlajšim, malo starejšim, zaposlenim ter navsezadnje tudi staršem.

Na natečaj se je v letošnjem letu prijavilo kar 75 zavodov, osnovnih in srednjih šol, kar šestnajst več kot lansko leto. Skupno smo izvedli 144 projekte, na kar smo v društvu še posebno ponosni.

Letos smo ponudili šolam nov projekt, Eko generacija. cilj: je na otrokom dopadljiv način zbuditi njihovo zanimanje za naravo, pomen odnosa do nje, tudi kritičnega opazovanja in prenosa tega v novinarske žanre. Na projekt se je letos prijavilo 13 šol in zavodov

Med novimi projekti se je znašal tudi Plastenkina zgodba, kjer je cilj: mladim predstaviti sestavo, učinke, predelavo in možnosti reciklaže plastenk, ki v sodobnem tempu življenja, predstavljajo enega pomembnejših odpadkov. Na plastenkino zgodbo se je prijavilo 21 zavodov

Nov projekt je tudi Energetsko učinkovita soseska Junior. Na projekt smo prejeli tri prijave, projekt pa izvajao na Gradbenem inštituti ZRMK.

Na projekt Od mladega raziskovalca do znanstvenika se je prijavilo 7 zavodov. Gospod Edvard Kobal iz Znanstvene fundacije je mladim predstavil vlogo in pomen znanstvenega dela, ki je človeštvu prispeval že veliko pomembnih odkritij.

Največ prijav in izvedenih delavnic smo imeli na projekt Eko beri, kjer se je prijavilo kar 49 zavodov. V sklopu Eko berija smo prejeli več kot 4000 izdelkov otrok.

beri 2

beri

Na delavnico Od zrna do kruha se je prijavilo 21 šol in zavodov. Gospa Tanja Gobec je mladim prikazala peko na ekološki način.

kruh

Na projekt Zemljo so nam posodili otroci. se je prijavilo devet šol, smo pa ponosni, da so postali absolutni zmagovalci akcije Veno Pilon Ajdovščina.

Nosilka projekta Pot prilagajanja gospa mag. Tanja Cegnar je javnost informirala o spremembah v podnebju, ki od vsakega posameznika zahtevajo prilagajanje na mnogih področjih. Na projekt so se prijavile štiri šole, ki so bile nad delavnico izjemno zadovoljne.

Karavana varne kemije, na kateri je bilo sedem prijav šole, je projekt gospe Tatjane Kruder, strokovnjakinje na področju toksinov. Slušatelje je poučila o toksinih, ki se dnevno pojavljajo v naši okolici in kako se jim ogniti

Življenje z reko pod okriljem Kajakaške zveze Slovenija je bila najbolj aktivna delavnica, saj so se prijavljene šole (teh je bilo le tri) najprej izpopolnjevale v teoretičnem delu, nato so se seznanili z opremo ter izvedli čistilno akcijo, kjer so čistili obrežje domačih rek. V Kajakaški zvezi so obljubili tudi izlet za prijavljene šole, kjer se bodo pomerili v teoretičnem znanju, zmagovalci pa bodo dobili tudi simbolično nagrado…

reka

Ko odpadki postanejo zlato je bil projekt gospe Maje Čučnik, na katerega se sta se prijavila le 2 zavoda. Gospa Čučnik je na gostujočih zavodih predavala o pravilnem ločevanju odpadkov ter o kompostiranju.

odpadki

Projekt Zelena nit je v letošnjem letu imela pet  prijav, je pa nosilka projekta, gospa Tatjana Klanfar posredovala informacije, da so bili šolarji navdušeni, ko so iz ostankov blaga delali lastne drobižnice, torbice… Namen take delavnice je seveda osvestiti mlajše, da ni vsako oblačilo, ko odsluži svojemu namenu, namenjen direktno v smeti, ampak je potrebno dvakrat pomisliti, kako bi še lahko uporabili obleke.

Šolsko leto 2011/2012:

V društvu Planet Zemlja smo uspešno zaključili sedaj že drugi natečaj Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec. Veseli nas, da smo letos lahko ponudili kar devet izredno kvalitetnih projektov, ki so namenjeni tako najmlajšim, malo starejšim, zaposlenim ter navsezadnje tudi staršem.

Dopolnitev k natečaju je bila tudi ta, da smo v letošnjem letu k natečaju povabili tudi vse srednje šole. Na natečaj se je v letošnjem letu prijavilo kar 59 zavodov, osnovnih in srednjih šol, kar osemnajst več kot lansko leto. Skupno smo izvedli 104 projekte, na kar smo v društvu še posebno ponosni.

Največ prijav in izvedenih delavnic smo imeli na projekt Eko beri, kjer se je prijavilo kar 33 zavodov. V sklopu Eko berija smo prejeli več kot 700 izdelkov otrok, ki so se potegovali za nagrado – knjigo, ki jo je pisateljica napisala za njihov zavod. Ker se je strokovna komisija težko odločila samo za en zavod, so jih izbrali kar pet:
Vrtec Krško, Vrtec Viški Gaj, Vrtec Otona Zupančiča Ljubljana, Vrtec Brežice in Vrtec Mavrica Vojnik.
Posteljica Alenka Klopčič je na podlagi izdelkov napisala knjigo Eko vrtec, kjer je opisan del dneva v posameznem vrtcu. Nagrajeni vrtci pa so dobili več izvodov knjige.

ekober

Na delavnico Od zrna do kruha se je prijavilo 19 zavodov, osnovnih in srednjih šol. Gospa Tanja Gobec je obiskovala prijavljene zavode ter jim predstavila peko kruha brez kvasa in iz naravno pridelane moke. Tako so se otroci naučili peči pirin in ajdov kruh, delali so pa tudi različne oblike iz kruhove mase. Na podelitvi nazivov je gospa Gobec nagradila najbolj pridne zavode s hlebcem doma spečenega kruha.

kruh

Ko odpadki postanejo zlato je bil projekt gospe Maje Čučnik, na katerega se je prijavilo 23 zavodov. Gospa Čučnik je na gostujočih zavodih predavala o pravilnem ločevanju odpadkov ter o kompostiranju. Za najbolj poslušne so v Ventovarni poskrbeli, da je Vrtec Jelka dobil vrtni komplet orodja, Srednja gradbena, geodetska in ekonomska šola Ljubljana pa kompostnik. Ta kompostnik so si prislužili s svojo izredno željo po kompostiranju ter željo profesorjev smeri okoljevarstveni tehnik, da bi omogočili pravilno izobrazbo svojim dijakom.

Projekt Zelena nit je v letošnjem letu imela sicer samo tri prijave, je pa nosilka projekta, gospa Tatjana Klanfar posredovala informacije, da so bili šolarji navdušeni, ko so iz ostankov blaga delali lastne drobižnice, torbice… Namen take delavnice je seveda osvestiti mlajše, da ni vsako oblačilo, ko odsluži svojemu namenu, namenjen direktno v smeti, ampak je potrebno dvakrat pomisliti, kako bi še lahko uporabili obleke.

Življenje z reko pod okriljem Kajakaške zveze Slovenija je bila najbolj aktivna delavnica, saj so se prijavljene šole (teh je bilo osem) najprej izpopolnjevale v teoretičnem delu, nato so se seznanili z opremo ter izvedli čistilno akcijo, kjer so čistili obrežje domačih rek. V Kajakaški zvezi so obljubili tudi izlet za prijavljene šole, kjer se bodo pomerili v teoretičnem znanju, zmagovalci pa bodo dobili tudi simbolično nagrado.

kajak

Na projekt U4 energy se je v letošnjem letu prijavilo kar šest šol, ki so sodelovali v Evropskem natečaju za večjo energetsko učinkovitost.

V sklopu natečaja Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec smo gostili projekt Agencije RS za okolje Zemljo so nam posodili otroci. Na projekt se je prijavilo sedem šol, smo pa ponosni, da so postali absolutni zmagovalci akcije Osnovan šola Sostro, ki je bila prijavljena preko našega natečaja.

Nosilka projekta Pot prilagajanja gospa mag. Tanja Cegnar je javnost informirala o spremembah v podnebju, ki od vsakega posameznika zahtevajo prilagajanje na mnogih področjih. Na projekt so se prijavile tri šole, ki so bile nad delavnico izjemno zadovoljne.

Karavana varne kemije, na katero so se prijavile štiri šole, je projekt gospe Tatjane Kruder, strokovnjakinje na področju toksinov. Slušatelje je poučila o toksinih, ki se dnevno pojavljajo v naši okolici in kako se jim ogniti.

Nazive Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec 2011/2012 so si prislušili sledeči zavodi:

Vrtec Jelka
Vrtec pri OŠ Dušana Muniha Most na Soči
Vrtec Krško
Vrtec Mavrica Brežice
Vrtec Mavrica Vojnik
Osnovna šola Šmarjeta – Vrtec Sonček
Vrtec Murenčki pri Osnovni šoli Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem
Osnovna šola Polzela – Enota vrtec
Osnovna šola Selnica ob Dravi – Enota vrtec
Javni zavod Vrtec Zreče
Vrtec Viški Gaj
Osnovna šola Sostro
Osnovna šola Bršljin
Osnovan šola Zadobrova
Osnovna šola in vrtec Podgora, Kuteževo
Osnovna šola Šmarjeta
Osnovna šola Nazarje
Osnovna šola Žužemberk
Osnovna šola narodnega heroja Rajka Hrastnik
Osnovna šola Luisa Adamiča Grosuplje
Osnovna šola Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem
Srednja gradbena, geodetska in ekonomska šola Ljubljana
Srednja šola Zagorje

eko_konferenca_ii_027

Vsem prejemnikom naziva še enkrat iskreno čestitamo in jih vljudno vabimo naj se nam pridružijo tudi naslednje leto. Natečaj Planetu Zemlja prijazna šola vrtec 2012/2013 pričnemo že 5. junija, na svetovni dan okolja.

Vabimo vas torej, da se (nekateri znova, drugi prvič) pridružite skupini PLANETU ZEMLJA PRIJAZNA ŠOLA/VRTEC, ki bo zaznamovala tudi šolsko leto 2012/2013. Vaše sodelovanje ne bo terjalo nobenih finančnih obveznosti (razen kritja potnih stroškov predavateljem v treh projektih – več v nadaljevanju), vaše aktivno sodelovanje pa bo pomenilo zgled za širšo okolico, ko se bo zavest o pomenu odgovornejšega ravnanja do Planeta Zemlja širila iz šol in vrtcev v domove, lokalne skupnosti, podjetja in širše okolje.

Vabljeni v krog družbeno odgovornih ljudi, kjer nam ni vseeno!

Šolsko leto 2010/2011

V šolskem letu 2010/2011 je z nami sodelovalo kar 18 vzgojno varstvenih organizacij ter 28 osnovnih šol. Prijavljeni zavodi so lahko izbirali med štirimi projekti, Karavano varne kemije, Pot prilagajanja podnebnim spremembam, U4-učinkovita raba energije in Zemljo so nam posodili otroci. Skupno je bilo prijavljenih 71 projektov, ki so bili uspešno izvedeni.

Naziv Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec 2010/2011 si je prislužilo kar 7 vzgojno-varstvenih ustanov ter 17 osnovnih šol. Za pridobitev naziva so morali izpolnjevati splošne kriterije, nacionalne kriterije ter dodatne kriterije.

kvk20111

Vzgojno-varstveni zavodi, ki so prejeli naziv so sledeči:
Vrtec Borisa Pečeta, Maribor
Vrtec Ciciban, Sevnica
Vrtec Ig, Ig
Vrtec Lipa, Štore
Vrtec Sonček pri OŠ Šmarjeta, Šmarješke toplice
Vrtec Medvode, Medvode
Vzgojno-varstvena organizacija Jesenice, Jesenice

Osnovne šole, ki so prejele naziv:
OŠ Davorina Jenka Cerklje na Gorenjskem
OŠ dr. Jožeta Pučnika Črešnjevec
OŠ Gustava Šiliha, Laporje
OŠ in vrtec Črna na Koroškem
OŠ in vrtec Frana Kocbeka, Gornji grad
OŠ Križe, Križe
OŠ Matije Čopa, Kranj
OŠ Miška Kranjca, Velika Polana
OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik
OŠ in vrtec Podgora Kuteževo, Ilirska Bistrica
OŠ Pohorskega bataljona, Oplotnica
OŠ Polje, Ljubljana – Polje
OŠ Sostro, Ljubljana – Dobrunje
OŠ Šmarjeta, Šmarješke toplice
OŠ Trbovlje, Trbovlje
OŠ Trzin, Trzin
OŠ Zbora odposlancev, Kočevje

pot-logo eko-beri etno-eko kajakaska-zveza-slovenije karavana-varne-klemije u4-energy1 logo_kompostko_2 zelena-nit zemljo-sonam-posodili-otroci

hoce-logo1