Karavana varne kemije

karavana-varne-kemije-2V okviru Tedna kemijske varnosti (zadnji teden v maju 2010) smo v društvu Planet Zemlja začeli akcijo »Karavana varne kemije«. Pod imenom se skriva dogodek, ki je obiskal različne vzgojno-varstvene zavode (VVZ), osnovne in srednje šole (OŠ in SŠ), knjižnice, podjetja in druge ustanove po Sloveniji.

Glavni namen karavane je osveščati javnost o načinih preprečevanja nepotrebnega izpostavljanja otrok nevarnostim, ki nanje ter tudi na nas pretijo prav na vsakem koraku. To so toksini v hrani, igračah, kozmetiki ter drugod. Karavana želi javnosti predstaviti kemikalije, ki so oziroma niso škodljive za organizem posameznika, ki jih ta vase vnaša prek hrane, oblačil, kozmetike, ali pa se srečuje z njimi nevidno prek uporabe čistil, osveževalcev zraka… Karavana preko celega leta obiskuje številne kraje po Sloveniji ter v zainteresiranih ustanovah posreduje informacije javnosti.

Predavanja izvaja univ. dipl. inž. živil. tehnol. Tatjana Kruder, ki na poljuden, dopadljiv in hkrati strokoven način podaja znanja mladim, zaposlenim v prosveti, staršem otrok ali drugi zainteresirani javnosti.