Planetu Zemlja prijazno vozilo za oktober je Smart Fortwo cdi Pure

Društvo Planet Zemlja je oktobra povabilo zastopnike vseh avtomobilskih blagovnih znamk v Sloveniji, da komisiji akcije Planetu Zemlja prijazno vozilo predlagajo model, za katerega mislijo, da je konkurenčen med najmanjšimi – urbanimi vozili, z maso praznega vozila do 1000 kg. Po pregledu tehničnih in drugih posredovanih podatkov, se je komisija društva Planet Zemlja soglasno odločila podeliti naziv:

PLANETU ZEMLJA PRIJAZNO VOZILO
vozilu
SMART FORTWO CDI PURE

Utemeljitev:
Avtomobili, ki so jih oktobra nominirali zastopniki za naziv Planetu Zemlja prijazno vozilo so bili po statistični obdelavi vseh posredovanih podatkov zelo izenačeni. Komisija se je zato še z večjim veseljem lotila izziva ocenjevanja in ugotovila tudi, da so vodilne proizvajalci v segmentu majhnih urbanih vozil v zadnjih letih naredili korak naprej. V društvu pa pričakujemo, da bodo proizvajalci v tem razredu že kmalu zmanjšali emisije vseh vozil CO2 pod 100g/km, kar v tem trenutku večinoma še ne dosegajo.

Smart Fortwo cdi pure je odločilno prednost pridobil prav pri kriteriju porabe goriva in emisij CO2. S porabo 3,6 litrov dizelskega goriva na 100 km in emisijami 88 g/km ter filtrom prašnih delcev, je bil daleč pred ostalimi prijavljenimi konkurenčnimi vozili. Glede na dejstvo, da v slovenskih mestih redko kdaj vidimo v vozilih več kot dve osebi, je lahko primerna izbira urbanega vozila. Njegova največja pomanjkljivost je cena, ki je najvišja med vsemi prijavljenimi vozili, zato je manj dostopen, kot bi si lahko želeli. Kljub temu pa si po soglasnem mnenju vseh članov komisije zasluži naziv Planetu Zemlja prijazno vozilo.

Društvo Planet Zemlja čestita podjetju AC Intercar, ki v Sloveniji zastopa blagovno znamko Smart.