Arktika brez ledu do leta 2013

Znanstveniki v ZDA so predstavili eno najbolj dramatičnih napovedi, da bo led na Arktiki v poletnem času izginil do leta 2013.

MMC RTV Slovenije je danes objavil informacijo o najnovejših ugotovitvah ameriških znanstvenikov, ki jo v nadaljevanju sporočila navajamo, saj si zasluži bistveno več pozornosti.

Zadnje študije, ki so jih izvedli znanstveniki v San Franciscu, so pokazale, da bodo polarne vode v poletnem času brez ledu ostale že čez pet ali šest let, saj se je zaradi otoplitev ledena obloga zmanjšala na 4,13 milijona kvadratnih kilometrov. To je najtanjša ledena obloga v moderni dobi, po mnenju profesorja Petra Wadhamsa pa lahko Arktika brez ledu ostane še prej.
O kopnenju ledu na Arktiki so govorili tudi strokovnjaki na okolijski konferenci na Baliju, o tej nevarnosti pa je ob prevzemu Nobelove nagrade za mir spregovoril tudi nekdanji ameriški podpredsednik in okoljevarstvenik Al Gore. (MMC RTVSLO)

V društvu Planet Zemlja smo seveda izjemno zaskrbljeni, kot so lahko zaskrbljeni tudi vsi pripadniki človeštva na tem našem planetu. Na žalost ugotavljamo, da medijsko zelo spremljane ter dolgotrajne mednarodne konference in dogovarjanja ne dajejo rezultatov. Tudi zmanjševanja izpustov toplogrednih plinov za 20 odstotkov v naslednjih nekaj desetletjih, kot navajajo nekatere informacije, ne bodo dala rezultatov ter zaustavila procesa globalnega segrevanja. Preživetje številnih živalskih vrst, med katerimi je tudi Homo Sapiens Sapiens, je realno ogroženo. Zato gre pri boju za ohranjanje naravnega okolja za najpomembnejšo temo osnovnih človekovih pravic. Pravic vseh nas, predvsem pa naših otrok do življenja v okolju v katerem bodo lahko preživeli.

V društvu Planet Zemlja pozdravljamo stališče Varuhinje človekovih pravic v Sloveniji dr. Zdenke Čebašek Travnik, ki je v svojem govoru ob sprejemu na dan človekovih pravic poudarila prav to dejstvo. V društvu smo tudi mnenja, da je potrebna korenita sprememba v globalnem ekonomskem sistemu. Vse tehnologije, ki bi lahko nadomestile fosilne energente, so na voljo. Zaradi delovanja lobijev, ki temeljijo svoje dobičke na energiji pridobljeni iz fosilnih goriv, pa ekonomsko niso zanimive. V društvu seveda ne nasprotujemo globalno sprejeti svobodni gospodarski iniciativi, zagotovljeni z mednarodnimi konvencijami ter zakoni večine držav, vsekakor pa mislimo, da pravica do lastnine ter svobodne ekonomije ne moreta več posegati v človekovo pravico živeti v okolju primernemu za preživetje človeške vrste. Gre za neposredno ogrožanje zdravja in življenja ljudi.

Društvo Planet Zemlja bo zato pozvalo vse slovenske mnenjske vodje – najprej podpisnike naše moralno zavezujoče izjave o spreminjanju življenjskega sloga – od politikov in gospodarstvenikov do vseh drugih javnih oseb, da v svojem osebnem imenu, v imenu državljank in državljanov Republike Slovenije ter vseh pripadnikov človeštva mednarodnim institucijam ter drugim državam posredujejo globalno iniciativo za omejevanje ter postopno popolno prepoved prodaje, oglaševanja ter promocije vseh izdelkov ter storitev, ki v primerjavi s konkurenco ali prejšnjimi podobnimi izdelki bolj obremenjujejo okolje. Gre za ukrep podoben tistim pri omejevanju prodaje in uporabe tobačnih izdelkov, saj gre po našem mnenju za enake posledice za zdravje ljudi.

Časa nam vsem skupaj očitno zmanjkuje in potrebno je v osnovi spremeniti tok globalne ekonomije. Okoljevarstvene in druge humanitarne organizacije pa bodo morale očitno postati še glasnejši zagovorniki osnovne človekove pravice po preživetju.