Honda novembra predstavila vozilo na gorivne celice FCX Clarity

Honda je na novembra Mednarodnem avtomobilskem salonu v Los Angelesu pokazala javnosti vozilo na gorivne celice FCX Clarity in objavila načrte za začetek omejene prodaje vozila poleti 2008.

V predstavitvi na spletni strani so zapisali, da je FCX Clarity je nova generacija vozila na vodikov pogon brez emisij, ki je zasnovano na popolnoma novem sistemu gorivnih celic (Honda V Flow) in ga poganja zelo kompakten, ekonomičen in močan sklad gorivnih celic. Vozilu so izboljšavli lastnosti, kot so doseg, moč, lahkost in efektivni izkoristek. Je nizkega, dinamičnega in elegantnega videza, ki si ga doslej pri tovrstnem vozilu ni bilo mogoče privoščiti. To kaže na pomemben napredek, ki ga Honda dosega pri razvijanju praktične zmogljivosti in privlačne podobe vozila na vodikov pogon z gorivnimi celicami.

Honda namerava ponuditi FCX Clarity v najem omejenemu številu uporabnikov v južni Kaliforniji s prvimi dobavami poleti 2008. Vse podrobnosti o programu najema bodo določene do prihoda na trg, trenutni načrti pa predvidevajo triletni najem po ceni $600 na mesec skupaj s stroški vzdrževanja in zavarovanja.

V društvu Planet Zemlja pozdravljamo to potezo Honde in hkrati izražamo upanje, da bodo vozilo čimprej ponudili tudi zainteresiranim kupcem, ali najemnikom tudi v Evropi in drugod po svetu.