Planetu Zemlja prijazno vozilo meseca novembra je BMW 118d

Društvo Planet Zemlja je oktobra povabilo zastopnike vseh avtomobilskih blagovnih znamk v Sloveniji, da komisiji akcije Planetu Zemlja prijazno vozilo predlagajo model, za katerega mislijo, da je konkurenčen med vozili, z maso praznega vozila od 1201 kg do 1450 kg – t.i. segmenta C. Po pregledu tehničnih in drugih podatkov ter primerjalni analizi, se je komisija društva Planet Zemlja soglasno odločila podeliti naziv:

PLANETU ZEMLJA PRIJAZNO VOZILO
vozilu
BMW 118d

Utemeljitev:
Avtomobilski segment C je tisti, kjer je konkurenca zelo pestra in huda. V njem srečujejo skoraj vse blagovne znamke, zato je razlika v ceni med najcenejšim in najdražjim nominiranih modelom presegala 40 odstotkov. V društvu Planet Zemlja smo tudi izjemno zadovoljni z dejstvom, da je bilo tokrat nominiranih kar enajst modelov vozil, kar je bistveno več, kot v oktobru. Čeprav gre za avtomobilski segment z najostrejšo konkurenco, pa smo prepričani, da je akcija podeljevanja naziva Planetu Zemlja prijazno vozilo, naletela na dober odziv med zastopniki blagovnih znamk v Sloveniji tudi zaradi dovolj natančne primerjalne analize med posameznimi vozili in v celoti empirično zastavljenih kriterijev, ki ne puščajo skoraj nobenega prostora za subjektivno ocenjevanje vozil. Segment C je pokazal tudi, da bencinski motorji v tem trenutku niso konkurenčni dizelskim in potrdil predvidevana komisije, da so karavanske različice posameznih modelov zaradi večje prostornosti povsem konkurenčne limuzinskim.

Komisijo društva Planet Zemlja, je nekoliko presenetilo dejstvo, da je BMW 118d v tej ostri konkurenci kakovostnih vozil zelo izstopal. Čeprav je med dražjimi vozili, pa je tudi med bolje opremljenimi, zato je po kriteriju udobja za ceno med boljšimi. Povprečne ocene je dobil pri kriteriju prostornosti in dimenzij, ker so bili tokrat v konkurenci nominirani tudi t.i. majhni enoprostorci. Vsekakor je zelo izstopal po voznih lastnostih, hkrati pa je z daleč največjo močjo motorja, dosegel tudi absolutno najnižje emisije CO2 med vsemi nominiranci – 119 g/km ter porabo 4,7 litrov dizelskega goriva na 100 km, ki je enakovredna najboljšim. Vozilo ima tudi filter prašnih delcev in funkcijo start/stop, ki pomagata še dodatno zmanjševati obremenjevanje okolja. Najnižjo oceno od vseh, je sicer dobil v segmentu NCAP testa, ki ocenjuje varnost pešcev, vendar zaradi bogate opreme pasivne in aktivne varnosti tudi pri kriteriju varnosti ni veliko izgubljal.

Društvo Planet Zemlja čestita podjetju BMW GROUP SLOVENIJA, ki v Sloveniji zastopa blagovno znamko BMW.

Komisija društva Planet Zemlja ugotavlja, da zaradi objektivnih konstrukcijskih razlik manjši enoprostorci v tem segmentu, niso imeli pravih možnosti v konkurenci z limuzinskimi ali karavanskimi različicami vozil. Zato se je odločila, da bo v prihodnjih mesecih posebej ocenjevala tudi konkurenco t.i. manjših enoprostorcev v tem segmentu.

Pa še nekaj dodatnih statističnih zanimivosti izborov prvih treh mesecev:

– Nobeno vozilo do sedaj ni doseglo najboljšega rezultata v vseh kategorijah
– Najvišji rezultat zmagovalca je bil 96,7 točk
– Najmanjša razlika med zmagovalcem in drugo uvrščenim vozilom je bila 0,1 točke v segmentu majhnih urbanih vozil
(v primeru enakega rezultata, bi odločal boljši rezultat v okoljski kategoriji)
– Nominirana so bila vozila 18 različnih blagovnih znamk z domicili iz Evropske Unije (Nemčija, Italija, Francija, Švedska in Velika Britanija), ZDA, Japonske in Južne Koreje.

2 thoughts on “Planetu Zemlja prijazno vozilo meseca novembra je BMW 118d

  1. Kredibilnost?
    Ne vem, kjer ste dobili podatke, da ima BMW 118d emisijo CO2, ki znaša 119 g/km. Na uradni strani uvoznika http://www.bmw.si je namreč zapisano, da je emisija CO2 za to vozilo 123 g/km. Gre zgolj za napako ali kaj drugega? Vsekakor pa to ni dobro za kredibilnost same akcije.

  2. Iz BMW Group Slovenija so nas obvestili, da je prišlo do napake na njihovi spletni strani.Podatki o emisijah CO2 vozila BMW 118d so namreč navedeni še od starejše različice. Pravilni podatki o emisijah CO2 BMW 118d so trenutno na strani http://www.bmw.com
    Društvo Planet Zemlja

Komentiranje zaprto.