BMW 318d Touring je zmagovalec meseca decembra

Društvo Planet Zemlja je decembra že tretjič povabilo zastopnike vseh avtomobilskih blagovnih znamk v Sloveniji, da komisiji akcije Planetu Zemlja prijazno vozilo predlagajo model, za katerega mislijo, da je konkurenčen med vozili, z maso praznega vozila od 1400 kg do 1650 kg. Sicer pa je to že četrti izbor, saj so za prvega sami zbrali podatke. Po pregledu podatkov ter primerjalni analizi, se je komisija društva Planet Zemlja soglasno odločila podeliti naziv:

PLANETU ZEMLJA PRIJAZNO VOZILO
vozilu
BMW 318d Touring

V decembrskem delu akcije Planetu Zemlja prijazno vozilo, so zastopniki blagovnih znamk nominirali enajst različic modelov vozil, komisija pa je zaradi boljšega pregleda konkurenčnih vozil zbrala podatke še dvanajstega modela vozila, ki ga zastopniki sicer niso nominirali, so ga pa v zadnjem času intenzivno oglaševali kot okolju najprijaznejši model vozila tega proizvajalca v segmentu. V skladu s pravili akcije, komisija ne objavlja imen modelov nominiranih vozil. Tudi ta segment vozil je pokazal, da imajo zaradi večje prostornosti in praktično enake porabe goriva ter emisij, karavanske različice posameznih modelov nekaj prednosti pred limuzinskimi.

Komisija društva Planet Zemlja je ugotovila, da je bila konkurenca med vozili v tem segmentu zelo izenačena, saj je skoraj polovica vozil dosegla 90 in več odstotkov točk. Prednost zmagovalca pred konkurenco je tokrat nastala izključno pri kriteriju obremenjevanja okolja. Očitno so tehnične rešitve pogona, ki ga v seriji 1 in 3 vgrajuje BMW, trenutno korak pred konkurenco. Gre namreč za isti agregat in sistem pogona, ki je novembra prinesel zmago tudi vozilu BMW 118d. Poraba goriva 4,8 litra na 100 kilometrov, predvsem pa emisije CO2 125 g/km lani septembra predstavljenega dizelskega motorja prostornine 1995 kubičnih centimetrov z močjo 105 KW, so skoraj za desetino boljše od najbližjih konkurentov. Tudi BMW 318d Touring je opremljen s filtrom prašnih delcev in funkcijo start/stop, ki še dodatno zmanjšujeta obremenjevanje okolja. Reciklirati ali razgraditi je mogoče 95 odstotkov v vozilo vgrajenih materialov, podobno kot pri vozilih Renault in Peugeot. Povprečne emisije vseh ocenjevanih nominirancev v tem segmentu so 147 g/km, samo še dve vozili pa imata poleg zmagovalca emisije CO2 nižje od 140 g/km. Podatki kažejo, da je v tem segmentu še veliko prostora za razvoj okolju prijaznejših vozil.

Vozilo BMW 318d Touring se je nekoliko slabše od konkurence odrezalo le po kriteriju cene in opreme namenjene udobju, saj cena osnovne različice presega 31.000 Eurov.

Društvo Planet Zemlja čestita podjetju BMW GROUP SLOVENIJA, ki v Sloveniji zastopa blagovno znamko BMW.