Porabniki javnih sredstev naj bodo zgled vsem drugim

Zakon, ki so ga v parlamentarno proceduro posredovali poslanka in poslanca DZ, bo zavezancem Zakona o javnih naročilih naložil, da kupujejo ali najemajo okolju prijaznejša osebna motorna vozila.

Društvo Planet Zemlja je jeseni 2007 začelo z akcijo Zgledi vlečejo. Velik del akcije je bil namenjen ozaveščanju ljudi o potrebi zmanjševanja obremenjevanja okolja, ki ga povzroča promet. Ključen del akcije pa je bila tudi pobuda poslankam in poslancem Državnega Zbora Republike Slovenije, da sprejejo zakona, ki bi pri javnem naročanju osebnih motornih vozil, dajal prednost avtomobilom, ki manj obremenjujejo okolje od primerljivih. S podporo takemu zakonu, bodo poslanci DZ dali vsem državljankam in državljanom pozitiven zgled ter sprejeli enega prvih konkretnih ukrepov na področju tako imenovanih zelenih javnih naročil v Sloveniji in boja proti podnebnim spremembam, ki je tudi ena od prioritet Slovenije pri predsedovanju EU. Zakon bo imel tudi pozitivne učinke glede porabe javnih sredstev, saj se bodo precej znižali stroški za gorivo motornih vozil.

Zavezanci zakona o javnem naročanju, med katere spadajo državne institucije, institucije lokalne samouprave ter pravne osebe, katerih ustanovitelji ali lastniki so država ali občine, vsako leto kupijo ali najamejo več tisoč osebnih motornih vozil. Če bi vozilo kupili ali najeli po pravilih, ki jih predlagamo, bi pri prevoženih skromnih 10.000 kilometrih letno, s tem parcialnim ukrepom, zmanjšali emisije CO2 za od 500 ton do 1000 ton letno. Razlika med avtomobili, ki so v določenem segmentu najboljši in tistimi najbolj potratnimi, je namreč lahko tudi več kot 50 gramov emisij CO2 na prevoženi kilometer.

Predstavniki društva Planet Zemlja so se v zadnjih tednih pogovarjali s poslanci vseh političnih opcij in povsod naleteli na načelni pozitiven odziv, zato upajo, da bodo zakon podprli tudi drugi poslanci. Predvsem pa računamo na 14 poslancev podpisnikov moralne izjave društva Planet Zemlja, da bodo pri vseh osebnih odločitvah za nakupe izdelkov kot ključen kriterij upoštevali tudi manjše obremenjevanje okolja. S podporo temu predlogu zakona bodo dokazali, da so s podpisom mislili resno.

Društvo Planet Zemlja se zahvaljuje poslanki in poslancema, ki so se odločili s svojimi podpisi omogočiti, da se zakon v kratkem času uradno posreduje v parlamentarno proceduro – to so gospa Cveta Zalokar Oražem, gospod Aleš Gulič in gospod Dušan Kumer. Zahvala gre tudi poslanski skupini Zares, ki je že pri prvih pogovorih o pobudi društva, ponudila strokovno pomoč pri oblikovanju formalnega teksta zakona.

V imenu društva Planet Zemlja je danes v Državnem Zboru pobudo javnosti predstavila glasbenica Jadranka Juras.