Tjaša Kokalj obiskala BMW Group Slovenija

bmw-podelitev-naziva.jpg
Foto: Tjaša Kokalj in generalni direktor BMW Group Slovenija Miha Ažman

Aktualna slovenska Miss Universe Tjaša Kokalj, aktivna članica društva Planet Zemlja je, kot je v teh mesecih postalo že običajno, obiskala zmagovalce decemberske akcije Planetu Zemlja prijazno vozilo in generalnemu direktorju BMW Group Slovenija izročila plaketo z nazivom Planetu Zemlja prijazno vozilo za model BMW 318d Touring.

V kratkem pogovoru je generalni direktor BMW Group Slovenija, gospod Miha Ažman poudaril, da BMW kot največji proizvajalec premium vozil že več let razvija tehnologije, ki zmanjšujejo porabo goriva in emisij CO2. Že od jeseni 2007 skupina BMW na evropskem tržišču nudi kar 22 modelov vozil v vseh svojih izvedenkah opremljenih z BMW EfficientDynamics in z emisijami CO2 pod 140g/km. Konec leta 2007 je po evropskih cestah vozilo že 400.000 vozil s serijsko vgrajenim sistemom EfficientDynamics, ki optimizira upravljanje energije, zmanjšuje porabo goriva in izpuste CO2, hkrati pa ohranja ali celo povečujejo moč motorjev. Strategija BMW Group je kratkoročno izboljšati učinkovitosti obstoječih motorjev in vpeljati sistem EfficeientyDynamics v vsa nova vozila kot del standardne opreme, dolgoročno pa razviti motorje novih tehnologij alternativnih virov energije.

V teh dneh so predstavniki društva Planet Zemlja aktivni tudi na drugih področjih. Opravili so številne pogovore s politiki ter poslanci Državnega Zbora RS vseh političnih opcij ter jih prosili za podporo pri vlaganju zakonskega predloga, ki bo vse zavezance Zakona o javnem naročanju zavezal, da kot ključen kriterij pri ocenjevanju in izbiri motornih vozil, določijo manjše obremenjevanje okolja ter s tem aktivno prispevajo k zmanjševanju izpustov CO2 in dajo zgled vsem drugim državljankam in državljanom. Z odzivom so bili v dosedanjih pogovorih zadovoljni. Društvo Planet Zemlja pričakuje, da bo zakonski predlog s pomočjo podpisov poslancev vložen v državnozborski postopek v naslednjih dneh. Po oceni društva Planet Zemlja zavezanci z javnimi naročili vsako leto kupijo ali najamejo nekaj tisoč motornih vozil, zato zmanjšanje izpustov CO2, pa tudi zmanjševanje javnih izdatkov za gorivo, ne bodo zgolj simbolični.