Planetu Zemlja prijazno vozilo januarja je Seat Ibiza Ecomotive

Akcija društva Planet Zemlja z naslovom Planetu Zemlja prijazno vozilo se nadaljuje tudi v letu 2008. V mesecu januarju je komisija pozvala zastopnike, da nominirajo vozila v segmentu mase praznega vozila od 1000 do 1200 kilogramov. Gre za segment, v katerem je prodanih največ vozil, zato precej številen odziv ni presenetil. Nominiranih je bilo namreč 12 osebnih motornih vozil. Po pregledu podatkov vozil ter primerjalni analizi, se je komisija društva Planet Zemlja soglasno odločila podeliti naziv:

PLANETU ZEMLJA PRIJAZNO VOZILO
vozilu
SEAT IBIZA ECOMOTIVE

Utemeljitev:
Osnovna značilnost januarskega izbora je bila precejšnja izenačenost dveh glavnih konkurentov. Medtem, ko je drugo uvrščeno vozilo pridobilo veliko prednost predvsem pri boljši opremljenosti, varnosti in deloma voznih lastnostih, si je zmagovalec nekaj desetink odstotne točke prednosti v skupnem rezultatu pridobil izključno zaradi nizke porabe goriva in emisij CO2. Razlika prvih petih uvrščenih vozil je bila manjša od treh odstotnih točk.

Komisija društva Planet Zemlja je ugotovila, da zmagovalno vozilo v različici, kot je bilo nominirano, ponuja kupcu sicer precej manj opreme od konkurence. Prav tako gre za vozilo, ki je na trgu že kar nekaj let, zato tudi njegova zasnova ni najmodernejša. Hkrati pa je komisija ugotovila, da je z vgradnjo nove prenovljene motorne različice, ki jo z imenom BlueMotion ponuja tudi Volkswagen, proizvajalec storil precejšen korak naprej pri zmanjševanju obremenjevanja okolja. Seat Ibiza Ecomotive v mešanem ciklu porabi 3,8 litrov dizelskega goriva na 100 kilometrov, njegove emisije CO2 pa so 99 g/km. To je bilo eno dveh vozil med nominiranci, ki ju poganja enak motor, katerih emisije CO2 so pod »magično« mejo 100 g/km. Po podatkih proizvajalca je mogoče reciklirati ali razgraditi 95 odstotkov mase materialov vgrajenih v vozilo, opremljeno pa je tudi s filtrom prašnih delcev. Primerjava s podatki drugih vozil nominiranih v tem segmentu kažejo, da čaka konkurente še nekaj dela pri razvoju okolju prijaznejših motornih različic.

Društvo Planet Zemlja čestita podjetju PORSCHE SLOVENIJA, ki v Sloveniji zastopa blagovno znamko SEAT.

1 thought on “Planetu Zemlja prijazno vozilo januarja je Seat Ibiza Ecomotive

  1. A imate med kategorijami tudi električna vozila ?
    Na slovenskem trgu smo pravkar predstavili električne skuterje e-max z močjo do 7kw, ki predstavljajo prvo resno alternativo bencinskim skuterjem in kolesom z motorjem. več na naši spletni strani. lp,Matej Kračun

Komentiranje zaprto.