Že tretjič naziv Planetu Zemlja prijazno vozilo za BMW – februarja je dobitnik 520d

Komisija Društva Planet Zemlja je že šestič povabila zastopnike vseh avtomobilskih blagovnih znamk v Sloveniji, da predlagajo model, za katerega mislijo, da je konkurenčen za naziv Planetu Zemlja prijazno vozilo, med vozili z maso praznega vozila od 1600 kg do 1900 kg. Gre za tako imenovani »executive« razred, ki je v Sloveniji zelo popularen med poslovneži, pa tudi politiki. Komisija je opravila primerjalno analizo sedmih prijavljenih vozil in soglasno odločila podeliti naziv:

PLANETU ZEMLJA PRIJAZNO VOZILO
vozilu
BMW 520d

Utemeljitev:
Segment, ki ga je februarja obravnavala komisija društva Planet Zemlja, je zelo pomemben zato, ker predstavlja vozila za katera se ob terenskih najpogosteje odločajo tisti, ki želijo pokazati, da so v življenju materialno uspešni. Številna vozila tega razreda vozijo tudi politiki in visoki uradniki na državnem ter lokalnem nivoju, zato v društvu Planet Zemlja upamo, da bodo ti mnenjski vodje s spodbudo naše akcije začeli kupovati okolju prijaznejša vozila.

Čeprav je bilo meseca februarja prijavljenih nekaj manj vozil, pa so vendarle predstavljala večino pomembnejših blagovnih znamk, ki se potegujejo za kupce v tem segmentu. Komisija ugotavlja, da razen zmagovalnega vozila, druge blagovne znamke v tem segmentu še precej zaostajajo pri razvoju pogonskih sistemov, ki bi zmanjševali obremenjevanje okolja. Samo eno nominirano vozilo se je namreč v tem segmentu približalo emisijam CO2 150 g/km in porabi manjši od 6 litrov na sto kilometrov.

BMW 520d s pogonskim sistemom EfficientDynamics, je očitno za konkurenco zelo velik izziv. Pogonski agregat, ki ob prostornini 1995 ccm daje kar 130 KW moči, pospeši vozilo do 100 km v 8,3 sekunde in omogoča končno hitrost vozila 231 km/uro, po tovarniških podatkih porabi pičlih 5,1 litra dizelskega goriva na 100 kilometrov v mešanem ciklu, njegove emisije CO2 pa so samo 136 g/km. Tudi BMW 520d je opremljen s filtrom prašnih delcev, funkcijo start/stop in drugimi rešitvami, ki še dodatno zmanjšujejo obremenjevanje okolja. Kot pri drugim modelih te znamke, je mogoče reciklirati ali razgraditi 95 odstotkov v vozilo vgrajenih materialov.

Vozilo BMW 520d je dobilo nekoliko slabše ocene od konkurenčnih le v segmentu NCAP testov, hkrati pa smo v društvu Planet Zemlja veseli, da je nominirana različica dokaj nepričakovano med cenejšimi v svojem segmentu.

Društvo Planet Zemlja čestita podjetju BMW GROUP SLOVENIJA, ki v Sloveniji zastopa blagovno znamko BMW.