Fiat najboljši v Evropi pri zmanjševanju povprečnih emisij avtomobilov

Znamka Fiat je pri svojih avtomobilih, prodanih v letu 2007, zabeležila najnižjo povprečno emisijo ogljikovega dioksida (137,3 g/km) med desetimi največjimi evropskimi proizvajalci avtomobilov. Priznanje za ta dosežek je Fiatu podelila družba JATO, vodilni konzultant in raziskovalec na področju avtomobilizma, ki je od ustanovitve leta 1984 prisotna v več kot 40 državah.

Analiza družbe JATO postavlja znamko FIAT z vrednostjo 137,3 pred Peugeota (141,9), Citro?na (142,2), Renaulta (146,4), Toyoto (148,8), Forda (149,1), Opel/Vauxhalla (152,9), Volkswagna (161,7), BMW (176,7) in Mercedesa (188,4 g/km).

Fiat je eden od proizvajalcev avtomobilov, ki poskušajo v svetovnem merilu čim bolj učinkovito odgovoriti na potrebo po zmanjšanju vpliva prometa na okolje. Predlaga konkretne rešitve, ki so na razpolago vsakomur in že danes omogočajo doseči ta pomemben skupni cilj.

Fiat je vodilni evropski proizvajalec kompaktnih avtomobilov, ki po definiciji manj obremenjujejo okolje: dve leti pred zakonsko določenim rokom so v Fiat 500 in Fiat Bravo vgradili agregat, kompatibilen z Euro 5 standardi (bencin in dizel). Enaki agregati bodo do leta 2009 vgrajeni v večino Fiatovih vozil. Fiat je tudi prvi proizvajalec, ki je razvil tehnologijo MultiJet, ki poganja najnovejšo generacijo dizelskih avtomobilov in je vodilni proizvajalec na področju avtomobilov OEM, ki jih poganja metan. Fiat meni, da je tehnologija pogona na metan trenutno najprikladnejša in najlaže dosegljiva rešitev problema onesnaženja v mestih. Uporaba metana zmanjša izpuste ogljikovega dioksida za 23 %, trdih delcev praktično ni, je pa tudi cenejša.

Vzporedno z iskanjem alternativnih goriv Fiat zmanjšuje prostornine svojih dizelskih in bencinskih motorjev, kar dokazujeta novi družini motorjev 1.4 T-Jet in 1.6 Multijet. Uporaba nove generacije turbo polnilnika v kombinaciji z motorjem manjše kapacitete omogoča zmogljivost, ki je primerljiva ali celo boljša od večjih motorjev ob manjši porabi goriva in izpustih.