Planetu Zemlja prijazno vozilo meseca marca je Ford C-max Trend 1.6 TDCI DPF

V akciji društva Planet Zemlja z naslovom Planetu Zemlja prijazno vozilo je marca komisija primerjala nominirana vozila v segmentu manjših enoprostorcev z maso praznega vozila od 1250 do 1500 kilogramov. Gre za segment, s precejšnjim tržnim deležem, saj se zanj zaradi cenovne dostopnosti in drugih lastnosti odločajo številne družine. Po pregledu podatkov šestih nominiranih vozil ter primerjalni analizi, se je komisija društva Planet Zemlja soglasno odločila podeliti naziv:

PLANETU ZEMLJA PRIJAZNO VOZILO
vozilu
FORD C-MAX TREND 1.6 TDCI DPF

Utemeljitev:
Osnovna značilnost izbora v mesecu marcu je bila velika izenačenost vseh nominiranih vozil, saj je bila statistična razlika med najbolje in najslabše ocenjenim vozilom le dobre tri odstotne točke. Eden od zastopnikov večje blagovne znake je komisijo tudi obvestil, da so se odrekli prijavi svojih dveh modelov v tem segmentu, ker v kratkem pričakujejo modele z bistveno izboljšanimi podatki porabe goriva in obremenjevanja okolja. Vseeno pa nominirani modeli vozil predstavljajo večino prodanih vozil v tem segmentu v Sloveniji.

Komisija društva Planet Zemlja je ugotovila, da je zmagovalno vozilo, v primerjavi s konkurenco, dobilo podpovprečne ocene v segmentu varnosti in voznih lastnosti. Prednost je pridobilo s precej nižjo porabo goriva ter bistveno nižjimi emisijami CO2 ter vgrajenim filtrom prašnih delcev, filtrom prašnih delcev v kabini in antialergijsko notranjostjo. Vozilo Ford C-max Trend 1.6 tdci dpf po tovarniških podatkih porabi 4,8 litra dizelskega goriva na 100 kilometrov, njegove emisije CO2 pa so 127 g/km. Komisija je tudi zadovoljna, da je zmagovalno vozilo najcenejše med nominiranimi v tem segmentu, saj se je v nekaterih drugih segmentih pokazalo, da so okolju prijaznejša vozila praviloma nekoliko dražja od konkurence. Primerjava podatkov nominiranih vozil v tem segmentu kaže, da ima večina proizvajalcev še precej prostora za razvoj okolju prijaznejših motornih različic.

Društvo Planet Zemlja čestita podjetju SUMMIT MOTORS, ki v Sloveniji zastopa blagovno znamko FORD. Podjetje Summit motors je bilo tudi prvo med zastopniki avtomobilskih blagovnih znamk v Sloveniji, ki je lani septembra uradno pozdravilo in se pridružilo akciji izbire Planetu Zemlja prijaznega vozila.