Komisija društva ni podelila naziva Planetu Zemlja prijazno prijazno vozilo za mesec april

V akciji društva Planet Zemlja z naslovom Planetu Zemlja prijazno vozilo je aprila komisija primerjala sedem nominiranih vozil v segmentu manjših športnih terencev (SUV) z maso praznega vozila od 1550 do 1900 kilogramov. Gre za segment motornih vozil, ki glede na popularnost vsekakor predstavljajo pomembnejšo tržno nišo za proizvajalce avtomobilov. Komisija se je odločila analizirati podatke še dveh vozil, ki jih zastopniki blagovnih znamk sicer niso nominirali, vendar je podrobnejša analiza pokazala, da sta v tem razredu konkurenčna.

Dve vozili sta po kriterijih akcije v točkovnem seštevku dokaj izstopali pred konkurenco. Zaradi izenačenosti in hkrati precejšnjih razlik pri posameznih kriterijih ocenjevanja, komisija ni podelila naziva Planetu Zemlja prijazno vozilo. V skladu s pravili akcije, morajo namreč biti vsi člani sedemčlanske komisije soglasni.

Potencialnim kupcem, ki želijo v tem razredu izbirati avtomobil tudi po kriterijih manjšega obremenjevanja okolja, pa komisija društva Planet Zemlja priporoča, da pregledajo ponudbo obeh vozil, ki sta po primerjalni analizi dosegli boljšo oceno od konkurence. To sta Mitsubishi Outlander 2.0 DID in BMW X3 2.0 D. Prednosti vozila Mitsubishi Outlander 2.0 DID so predvsem ugodna cena vozila za soliden paket opreme ter precej večja prostornost, kar mu je prineslo tudi majhno prednost v skupnem seštevku točk. BMW X3 2.0D pa je po podatkih proizvajalca dosegel boljše ocene pri voznih lastnostih in nekoliko boljšo oceno pri kriteriju manjšega obremenjevanja okolja.