Portoroška mednarodna okoljska konfereca Premoščanje vrzeli (BRIDGING THE GAP) začenja delo z okroglo mizo Evropske vesoljske agencije

Danes ob 17.30 se z okroglo mizo, ki jo organizira Evropska vesoljska agencija kot spremljevalni dogodek mednarodne okoljske konference Premoščanje vrzeli (Bridging the Gap), neformalno začenja delo konference, ki jo organizira Agencija RS za okolje.

Podnebne spremembe, ki so nedvomno največji izziv s katerim se srečuje človeška rasa v 21. stoletju, imajo zelo pomembno mesto na dnevnem redu Evropske politike. Pokazalo se je, da bistveni element negotovosti v dolgoročnih podnebnih napovedih predstavlja pomanjkanje informacij o izhodiščnem stanju, oziroma pomanjkanju kakovostnega opazovanja. Osnovna potreba za zmanjševanje negotovosti v podnebnih napovedih za naslednjih 30 let so številnejša kakovostnejša opazovanja, ki jih večina izhaja iz satelitskega opazovanja. Rezultat opazovanj predstavljajo Osnovne podnebne spremenljivke.

Evropska vesoljska agencija (ESA) organizira okroglo mizo o metodah in načinih za vzpostavitev Osnovnih podnebnih spremenljivk na podlagi podatkov iz Evropskih satelitskih arhivov in na ta način odgovoriti na potrebe znanstvenikov in IPCC. Okroglo mizo so naslovili GRAJENJE OSNOVNIH PODNEBNIH SPREMENLJIVK.

Govorci na okrogli mizi bodo:
Dr Peter VOLASKO
Vodja za mednarodno sodelovanje, Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Republike Slovenije
Dr Volker LIEBIG
Direktor programov opazovanja Zemlje pri ESA (Evropska vesoljska agencija)
Prof. Hartmut GRASSL
Nekdanji direktor metereološkega inštituta Max-Planck
Dr Lars PRAHM
Generalni direktor EUMETSAT (Evropska organizacija za uporabo metereoloških satelitov)
Dr Dominique MARBOUTY
Direktor ECMWF (Evropski center za srednjeročne napovedi vremena)
Moderirala jo bo mag Tanja CEGNAR
Koordinator konference Premoščanje vrzeli – BTG, Agencija za okolje Republike Slovenije