Planetu Zemlja prijazno vozilo meseca maja je Opel Zafira Enjoy 1.7 cdti

Akciji društva Planet Zemlja z naslovom Planetu Zemlja prijazno vozilo poteka že deset mesecev – od septembra 2007. Komisija je tokrat primerjala nominirana vozila v segmentu enoprostorcev z maso praznega vozila večjo od 1550 kilogramov. Enoprostorci so vozila, ki jih uporabljajo dokaj številne družine. Po pregledu podatkov osmih nominiranih vozil ter primerjalni analizi, se je komisija društva Planet Zemlja soglasno odločila podeliti naziv:

PLANETU ZEMLJA PRIJAZNO VOZILO
vozilu
OPEL ZAFIRA ENJOY 1.7 CDTI ECOTEC

Majski izbor je bila za komisijo še posebej zanimiv, saj sta dve vozili dosegli v točkovanju popolnoma enak rezultat. Zmagovalcu se je bil po seštevku enakovreden FORD S-MAX 2.0 TDCI Titanium. V skladu s pravili akcije, se je komisija soglasno odločila podeliti naziv vozilu, ki je doseglo boljši rezultat pri okoljskih kriterijih – porabi goriva, emisijami CO2, odstotku razgradljivih materialov in drugih dejavnikih, ki zmanjšujejo obremenjevanje okolja.

Komisija društva Planet Zemlja je ugotovila, da je Opel Zafira, v primerjavi a Ford S-maxom, dobila nekoliko nižjo oceno glede prostornosti, varnosti in voznih lastnosti. V skupini kriterijev opremljenosti glede na ceno ter okoljskih kriterijih, pa je dosegla najboljšo oceno med vsemi nominiranci. Opel Zafira Enjoy 1.7 cdti porabi po tovarniških podatkih 5,7 litra dizelskega goriva na 100 kilometrov, njene emisije CO2 pa so 152 g/km. Vozilo ima tudi vgrajen filter prašnih delcev. Zmagovalno vozilo akcije Planetu Zemlja prijazno vozilo je že drugo v letošnjem izboru, ki je med nominiranimi tudi najcenejše in zato tudi kupcem lažje dosegljivo.

Društvo Planet Zemlja čestita podjetju General Motors Southeast Europe, ki v Sloveniji zastopa blagovno znamko OPEL.

S to podelitvijo se zaključuje prva sezona izbora Planetu Zemlja prijaznih vozil. Z akcijo bo društvo nadaljevalo v drugi polovici avgusta, razglasitev prvega vozila druge sezone pa bo prvi teden septembra.