Transcontinental 2009 – Od Pariza do New Yorka z avtomobili na bio goriva

3. oktobra se je iz Pariza na pot okoli sveta avtomobili odpravila skupina izkušenih voznikov. Glavni cilj in posebnost njihove odprave je, da za potrebe potovanja prek treh kontinentov uporabljajo samo obnovljive vire energije, njihova vozila pa poganja bio gorivo. Na ta način želijo dokazati, da je mogoče potovati skoraj brez izpustov ogljikovega dioksida v ozračje in brez ogrožanja rastlinskih in živalskih vrst, saj je njihova pot skozi 20 držav skrbno načrtovana. Njihova želja je promovirati obnovljive vire energije, pri tem pa jim pomagajo priznani strokovnjaki in sodelavci iz vseh držav, skozi katere potujejo.

V Sloveniji sta projekt podprla nemško Veleposlaništvo in društvo Planet Zemlja, ki se aktivno ukvarja s komuniciranjem okoljevarstvenih tem in je tudi uradni partner odprave v Sloveniji.

Projekt je natančneje predstavil idejni vodja projekta, gospod Matthias Jeschke, ki je povedal, da so člani ekspedicije na svojo pot, ki bo predvidoma trajala 8 mesecev, vzeli pričakovano količino bio goriva (5.600 litrov), ki ga bodo potrebovali. Ekstremna bo predvsem njihova pot skozi Mongolijo, kjer ceste niso v takem stanju kot evropske, je še povedal. V odpravi tudi niso predvideli pomožnega vozila, kar pomeni, da ima ekspedicija vso potrebno opremo ves čas s seboj. Ekstremne razmere pa po besedah vodje odprave pričakujejo tudi na severnem predelu Rusije, kjer temperature dosegajo tudi do 60 stopinj pod ničlo. Člani so na take ekstremne pogoje s pomočjo simulacij pripravili tako vozila, kot tudi 12 člansko ekipo. Da gre za zgodovinski projekt pove podatek, da doslej še nihče ni poskušal prečkati Beringove ožine z avtomobili, podvigom odprave pa lahko sledite na http://www.pny2009.com/

Današnje predstavitve projekta v Ljubljani, se je udeležil namestnik nemškega veleposlanika v Sloveniji, gospod Ulrich Schmidt, ki je pozdravil projekt in mu zaželel uspešno pot, saj je po njegovih besedah, vsaka akcija ozaveščanja o posledicah našega odnosa do okolja dobrodošla. Gospod Jeschke je nato članici društva Planet Zemlja, Jadranki Juras, simbolično podaril drevo (sibirsko cedro), ki bo ob primernem času za sajenje dobilo svoje mesto v novonastajajočem parku v Domžalah. To bo edino drevo, ki ga bo odprava »zasadila« na svoji poti skozi Evropo.

Foto: Jadranka Juras simbolično prejema Sibirsko cedro, ki bo zasajena v nastajajočem domžalskem parku
dsc08430.JPG

Foto: Namestnik nemškega veleposlanika in Jadranka Juras sta se podpisala na avtomobile odprave ter jim zaželela srečno pot
dsc08434.JPG