Za Zavetišče za živali Horjul zbrali skoraj 8000 evrov

Društvo Planet Zemlja in Petra Gačnik Greblo, glasbenica in članica Obalnega društva proti mučenju živali, smo to soboto, 21. marca v Slovenski Filharmoniji organizirali dobrodelni koncert z dražbo umetniških del. Z organizacijo dogodka smo želeli pomagati živalim, ki jih v Zavetišču Horjul negujejo nesebični posamezniki.

»Tokrat se je zgodilo prvič, da nam je nekdo sam ponudil pomoč. Človeka se to zelo dotakne.«, je povedala Polona Samec, ki zapuščenim živalim nudi dom, varnost in ljubezen v Zavetišču Horjul.

Na koncertu so nastopili Nuška Drašček, skupina Katrinas, harmonikar Janez Dovč in veliki simfonični orkester pod taktirko Marka Hribernika ter Jadranka Juras, ki je tudi članica društva Planet Zemlja. S plesno predstavo se je predstavila mlada slovenska baletna plesalka Tijuana Križman, vsi nastopajoči pa so se odpovedali vsakršnemu honorarju.

Koncertu je sledila dražba umetniških del slovenskih umetnikov, ki so za zavetišče v Horjulu velikodušno odstopili svoja dela. Vodil jo je izkušeni licitator in legenda med slovenskimi novinarji, gospod Mitja Meršol. Na dražbi je bilo na voljo več kot 80 umetniških del, od tega je bilo 36 prodanih, dela ki so ostala brez novega lastnika, pa bodo prodana na prihodnjem dogodku, ki ga bo društvo Planet Zemlja organiziralo za pomoč brezdomnim živalim.

Med avtorji ki so odstopili svoja dela so Maja Lubi, Vesna Kravcar, Eva Petrič, Petra Preželj, Vincenc Dušan Sparowitz Malološki, Igor Somrak, Petar Beus, Martina Bohar, Sašo Leban, Mojca Sekulič Fo, Žarko Vrezec, Ana Cajnko, Bodi Meško, Karel Zelenko, Irena Gašperšič, Zoran Didek, Jarm, Lucijan Bratož, Luka Tratnik, Laibach, Stojan Kuri, Zoran Srdič, Srečko Molk, Dragan Druškovič, Darko Slavec, Jerca Šantej, Janez Zalaznik, Zdenka Kastelic, Milica Oman, Domen Komel, Andrejka Štenkler, Barbara Eva Zavodnik, Ksenija Benedetti, Lena Šajn, Ajda Mav, Jure Cekuta, Dominko Miligoj, Borut Peterlin, Vlado Fejzič, Marjeta Mlakar Agrež, Darja Bernik, Danijela Kunc, Domen Lombergar, Mojca Doria, Marija Hostnik Bregar, Kaja Mlakar Agrež, Gabrijela Hauptman, Marjana Šuštaršič, Guči, Joža Ocepek Josipina, Tanja Komadina, Igor Šinkovec, Michael Drašček, Urška Brate, Igor Rehar, Peter Kozina, Daniel Emeršič Haloški, Matic Golja, Urška Benedičič, Stanko Mravljak, Jože Koželj in nekaj neznanih avtorjev. Nekateri avtorji so namenu odstopili tudi več svojih del, dražbi pa je s prvim izvodom svojega prvenca prispevala tudi mlada pisateljica, Tjaša Kokalj.

Še posebej velja omeniti, da je bilo v organizacijo in izvedbo dogodka vpletenih kar nekaj prostovoljcev. Vsem ki so kakorkoli prispevali k izvedbi koncerta in dražbe za Zavetišče Horjul, se najlepše zahvaljujemo. Organizatorji smo z njihovo pomočjo, s prodajo vstopnic in del na dražbi, zbrali skoraj 8.000,00 evrov.

Dogodek je bil prelomen, saj so se nam pred in med koncertom pridružila tudi ostala slovenska društva in zavetišča, ki se zavzemajo za prostoživeče živali. Na ta način smo želeli simbolično združiti naša skupna prizadevanja in doseči, da bodo društva in zavetišča v prihodnosti sodelovala in nastopala skupaj, saj bi tako za živali lahko storili še več.

Prelomnost dogodka je s simbolično gesto pozdravilo tudi društvo Planet Zemlja, ki je ta večer odprlo svojo prenovljeno spletno stran www.planet-zemlja.org, kjer odslej deluje tudi posebna rubrika imenovana Jadrankin kotiček, ki jo bo članica društva, Jadranka Juras, posvetila živalim.