Zeleni znak akcije Planetu Zemlja prijazno vozilo 2009 za zmanjševanje emisij CO2 dobijo: BMW za zmanjševanje emisij vseh modelov, Toyota za modela IQ in Prius ter Ford za model Kuga

Za učinkovitejše zmanjševanje emisij nujno potrebna sprememba davčne politike, saj so se emisije prvič registriranih avtomobilov v letu 2009 zmanjšale zgolj simbolično.

Društvo Planet Zemlja je v okviru akcije Planetu Zemlja prijazno vozilo 2009, izvedlo drugo primerjalno analizo vseh prvič registriranih vozil v Sloveniji. Po obdelavi prvič registriranih vozil v letu 2008, smo statistično obdelali tudi 19.565 vozil prvič registriranih od začetka januarja do konca marca 2009. Analizirali smo podatke vozil, pri katerih so bili v javni evidenci MNZ dostopni podatki o emisijah. V analizo posameznih blagovnih znamk smo šteli tiste modele vozil ki so bili registrirani v zadostnem številu (vsaj 10 v letu 2008 in vsaj 5 v letu 2009). Pri modelih vozil, ki niso dosegli enega ali drugega kriterija, je del tabele ostal prazen, v skupno statistiko blagovne znamke pa niso bili zajeti. V statistiki povprečnih emisij so upoštevana tudi uvožena rabljena vozila, vendar smo za skupno statistiko posamezne blagovne znamke upoštevali le modele, ki jih je mogoče kupiti kot nova vozila.

Analiza prvih treh mesecev leta 2009 je pokazala, da so se povprečne emisije vseh prvič registriranih osebnih vozil v Sloveniji zmanjšale iz 159 g/km v letu 2008, na 157 g/km. Po mnenju društva Planet Zemlja gre zgolj za simbolično zmanjšanje emisij, ki najverjetneje niso rezultat sprememb cenovne ali prodajnih politik avtomobilske industrije.

Primerjalna statistika prvič registriranih vozil v Sloveniji leta 2008 in v prvem tromesečju 2009 je pokazala, da je delež vozil z emisijami pod 130 g/km še vedno zelo majhen, saj komaj dosegajo 12,5 odstotkov. Opazen je dvig deleža vozil z emisijami od 131 do 140 g/km – delno na račun zmanjšanja deleža vozil z emisijami med 141 in 150 g/km. V zadnjih dveh razredih je tudi večina modelnih različic najbolj prodajanih avtomobilov v Sloveniji. Zmanjševanje emisij kaže pripisati tudi uvajanju nekaterih novejših modelov z boljšimi motornimi različicami, deloma pa celo finančni krizi in previdnejši izbiri kupcev, saj se emisije CO2 vežejo na porabo goriva.

Statistika jasno kaže, da se emisije CO2 vozil na slovenskih cestah brez sprememb zakonodaje ne bodo zmanjševale na dovolj učinkovit način. V obdobju, ki nas čaka lahko pričakujemo celo nasprotno. Ker so številne evropske države že obdavčile motorna vozila na podlagi emisij CO2, se lahko zgodi, da bo Slovenija, če bo s spremembami zakonodaje čakala, postala odlagališče vozil z zastarelimi motornimi različicami, tiste novejše pa bo avtomobilska industrija prodajala na trgih, kjer tako zakonodajo poznajo. Po informacijah, ki so dostopne članom društva Planet Zemlja naj bi bile spremembe zakonodaje že pripravljene in vsebinsko usklajene v vladni koaliciji. Zato v društvu Planet Zemlja Vlado Republike Slovenije pozivamo, da jih v najkrajšem možnem roku pošlje v parlamentarno obravnavo.

V novi zasnovi akcije bomo v društvu Planet Zemlja ob vsaki objavi statistične analize razglasili ter pohvalili tiste najboljše, a tudi jasno povedali, kdo za zmanjševanje obremenjevanja okolja naredi premalo.

Dobitniki Zelenega znaka akcije Planetu Zemlja prijazno vozilo 2009 so:

BMW – ZA ZMANJŠANJE EMISIJ VSEH MODELOV VOZIL V 2009
BMW, Saab in Land Rover so blagovne znamke, ki jim je uspelo zmanjšati emisije vseh modelov vozil v Sloveniji. Na žalost so prodajni rezultati blagovne znamke Saab na slovenskem tržišču v tem trenutku tako skromni, da je bilo registriranih le nekaj nad 30 vozil obeh prodajanih modelov in zgolj simbolično vplivajo na stanje emisij na slovenskih cestah. Vozila Land Rover pa so zaradi specifike modelov kljub zmanjšanju še vedno med tistimi z višjimi emisijami, saj vsi modeli presegajo 200 g/km.

Zato je prvi dobitnik Zelenega znaka akcije Planetu Zemlja prijazno vozilo 2009 blagovna znaka BMW. Med vozili BMW smo lahko statistično obdelali osem modelov – upoštevajoč tudi sestrsko blagovno znamko Mini. Modeli serije 6 in Z4 niso zadostili statističnim kriterijem. Ker gre za t.i. »premium« blagovno znamko, je mogoče opaziti precejšen delež rabljenih vozil med vsemi prvič registriranimi vozili v Sloveniji. Hkrati pa je BMW v zadnjih letih intenzivno prenavljal motorne različice, ki so na voljo na trgu in z večanjem deleža modernejših motorjev, se zmanjšujejo tudi emisije njihovih vozil. Politika podjetja vgrajevati motorje z manjšimi emisijami v čim večje število modelov se je izkazala kot pravilna. V nasprotju z nekaterimi konkurenti, ki sicer ponujajo motorje z manjšimi emisijami, pa takih modelnih različic prodajo le za vzorec, so pri BMW uspeli storiti sistemski korak k zmanjšanju emisij. Društvo Planet Zemlja čestita družbi BMW Group Slovenija, ki v Sloveniji zastopa blagovno znamko BMW.

TOYOTA ZA MODELA IQ IN PRIUS
Toyota IQ je po emisijah prvi pravi konkurent vozilom Smart, saj so njegove emisije zgolj 99 g/km. Gre za majhen urbani avtomobil v pravem pomenu besede. V prvih treh mesecih jih je bilo v Sloveniji registriranih 12 in v društvu Planet Zemlja želimo spodbuditi Toyoto in potencialne kupce, da mu v prihodnjih mesecih namenijo še več pozornosti. Modele vozil z emisijam pod 100 g/km ob Toyoti in Smartu ponujajo še nekatere blagovne znake, a v letu 2009 konkurenca ni registrirala niti enega takega vozila. Pohvalo si zaslužijo tudi za prodajo modela Prius, ki je sicer na slovenskem tržišču že nekaj časa in je zdaj že jasno, da ne bo nikoli prodajni hit, je pa pomen tega modela v smislu simbolike zmanjševanja emisij večji, kot njegova prodajna uspešnost. Zaradi naštetih dejstev je Toyota prejemnik drugega Zelenega znaka akcije Planetu Zemlja prijazno vozilo 2009. Društvo Planet zemlja čestita družbi Toyota Adria, ki v Sloveniji zastopa blagovno znamko Toyota.

FORD ZA MODEL KUGA
Ford je na slovenskem tržišču ponudil model Kuga v drugi polovici leta 2008. Med prvič registriranimi vozili v letu 2009 smo jih zasledili 49. Povprečne emisije modela se sicer v primerjavi z lanskim letom niso znižale, saj gre za novo vozilo, so pa s povprečnimi 169 g/km postavili nov mejnik za t.i. »cestne terence«. Emisije modela Kuga so precej manjše tudi od nekaterih konkurentov manjših dimenzij, da o tistih primerljive velikosti, ali večjih sploh ne govorimo. Ford Kuga je po emisijah primerljiv celo s številnimi limuzinami ali karavanskimi modeli srednjega razreda. Zato je Ford dobitnik tretjega Zelenega znaka in tiste kupce, ki si na vsak način želijo voziti »terenca« vabimo, da med možne izbire uvrstijo tudi Ford Kugo. Društvo Planet Zemlja čestita družbi Summit Motors, ki v Sloveniji zastopa blagovno znamko Ford.

V društvu Planet Zemlja želimo posebej izpostaviti znižanje emisij, ki so jih pri posameznih modelih dosegle naslednje blagovne znamke:

Audi pri modelu A5
Opel pri modelu Agila
Mazda pri modelu 2
Porsche pri modelu 911
Volvo pri modelu C30

Vsi so znižali povprečne emisije modelov za več kot 10 odstotkov. Iskreno upamo, da bodo v taki smeri vztrajali in trende prenesli še na druge modele v svoji ponudbi.

V Društvu Planet Zemlja pa želimo opozoriti tudi na posamezne modele, ki so po obdelavi podatkov zaradi bistvenega povečanja povprečnih emisij pomenili izrazito razočaranje:

Alfa Romeo Brera – povečanje povprečnih emisij za 12%
Audi TT – povečanje emisij za 11%
Jaguar X-Type – povečanje emisij za skoraj 13%
Kia Carens – povečanje emisij za več kot 10%
Lexus GS – povečanje emisij za več kot 19%
Lexus RX – povečanje emisij za več kot 15% in zmanjševanje tržnega deleža RX400h.
Lexus je tudi edina blagovna znamka, pri kateri so se povečale emisije vseh modelov vozil. V društvu Planet Zemlja to dejstvo še posebej obžalujemo.

Kupcem pa tokrat še posebej priporočamo previdnost pri izbiri manjših, predvsem t.i. urbanih vozil. Statistika je namreč zelo jasno pokazala, da manjše dimenzije vozila še ne pomenijo manjše porabe goriva in manjših emisij.

Po visokih povprečnih emisijah in porabi goriva med manjšimi vozili še posebej izstopajo:

Fiat Linea – med prvič registriranimi v letu 2009 so zgolj motorne različice z največjimi emisijami med ponujenimi motorji. Zato previsoko povprečje 159 g/km. Edina tolažba je, da je bilo teh modelov registriranih zelo malo. Upamo, da bodo pri Fiatu v nadaljevanju leta izboljšali ponudbo manj potratnih motorjev.

Ford Fusion – Povprečne emisije 157 g/km so za tako vozilo občutno previsoke, saj so višje od modelov Focus in C-max istega proizvajalca. Pri modelu gre očitno za starejše motorne različice in upamo, da bo Ford čimprej prenovil ponudbo.

Nissan Micra – Povprečne emisije 143 g/km so za ta razred previsoke. Dodatno skrbi dejstvo, da so se v prvem tromesečju 2009 celo nekoliko povečale.

Seat Ibiza – Nagrajen model v akciji Planetu zemlja prijazno vozilo za motorno različico z emisijami 99 g/km. Med prvič registriranimi v letu 2009 ni bilo niti ene. Povprečne emisije tega modela pa so previsokih 146 g/km.

Suzuki Swift – Pri Suzukiju so sicer uspeli nekoliko znižati povprečne emisije Swifta, a je 148 g/km v tem razredu še vedno občutno preveč.

Škoda Fabia – Povprečne emisije 148 g/km so višje kot pri modelu Škoda Octavia. Kupcem svetujemo previdnost pri izbiri motornih različic, Škodi pa razmislek o prodajni politiki.

Volkswagen Fox – Med vozili VW Fox so, razen enega, vsi ostali prvič registrirani milo rečeno potratni. Model lahko uvrstimo med majhna in urbana zgolj zaradi dimenzij. Po povprečnih emisijah, ki so izjemno visokih 158 g/km, presega povprečja Pola, Golfa, Golf Plusa, Jette, New Beetla in skoraj dosega Passata istega proizvajalca. Tako uveljavljeni blagovni znamki emisije modela Fox gotovo niso v čast. Kupcem svetujemo previdnost, saj se te emisije zaradi večje porabe goriva hitro poznajo tudi v denarnici, Volkswagnu pa resen razmislek o drugačni ponudbi motorjev.

Modelov vozil, ki smo jih izpostavili kot razočaranje, je bilo v statistiki prvega tromesečja prvič registriranih 832 in imajo precejšen vpliv na stanje emisij vozil na slovenskih cestah. Še bolj pa nas lahko skrbi dejstvo, da verjetno pri kupcih ustvarjajo iluzijo, da so z nakupom manjšega vozila dobili vozilo, ki manj onesnažuje okolje in porabi manj goriva.