V projekt Evropske komisije CIVITAS vključena tudi Ljubljana

Ljubljana se je lani pridružila projektu CIVITAS ELAN, ki ga bo skupaj z Gentom, Zagrebom, Brnom in Portom do leta 2012 izvajala v okviru pobude Evropske komisije CIVITAS.

clip_image004

Pobuda CIVITAS, kar je izpeljava iz ključnih besed CIty-VITAlity-Sustainability, je bila ustanovljena leta 2002, v njenem okviru pa so bili do sedaj objavljeni trije razpisi. Glavni cilj projekta je razvoj bolj trajnostno usmerjenega, čistejšega in energetsko učinkovitega transportnega sistema v sodelujočih mestih, med katerimi zavzema Ljubljana vodilno vlogo. Kakor so dejali na Službi za razvojne projekte in investicije MOL projekt namenja veliko pozornost razvoju javnega prometa, kolesarjenju in hoji, alternativnim virom energije in uporabi informacijske tehnologije v prometu, dostopnosti za vse, t.i. mehkim ukrepom in temelji na vključevanju javnosti v načrtovanje mobilnosti. Njegov namen je tudi prispevati k spremembi potovalnih navad.

Do leta 2012 naj bi Ljubljana tako dobila 40 novih avtobusov mestnega potniškega prometa standarda EURO4 z možnostjo uporabe biodizla, 4 hibridne avtobuse, novi koridor javnega prevoza, ki bo potekal po Barjanski, Slovenski in Dunajski cesti in bo v prihodnosti lahko služil tramvaju ter mnoge druge novosti. Priročne novosti za potnike so še nov sistem varnosti, integrirana vozovnica, prikazovalniki prihodov avtobusov na 33 postajališčih in dve parkirišči na obeh koncih koridorja, če omenimo samo nekatere.

Kot je zapisano v predstavitvi projekta bo pobuda CIVITAS prispevala k uresničevanju evropskih politik na področju prometa, učinkovite rabe energije in alternativnih virov v prometu ter varstva okolja, sodelujoča mesta pa bodo delovala kot »laboratorij« za pridobivanje in prenašanje izkušenj.