Odštevamo dneve do tretjega “Rocka za prihodnje generacije”

Rock za prihodnje generacije je projekt društva Planet Zemlja, ki je bil prvič predstavljen javnosti kot eden izmed dogodkov v okviru Live Earth dogodkov 07.07.2007. Tedaj so organizatorji dogajanj po svetovnih velemestih društvo obvestili, da je dobil dogodek status Friends of Live Earth dogodka. V Ljubljani se je tisti dan na Kongresnem trgu – po oceni medijev – zbralo prek 3.500 obiskovalcev, na koncertu pa je podporo dogodku s svojimi nastopi pokazalo 16 glasbenih skupin ter prek 20 javnih osebnosti. S svojo glasbo in nagovori so zbrano javnost nagovarjali k odgovornejšemu odnosu do okolja, ki bo ostal za nami prihodnjim generacijam.

Naslednje leto smo se na pobudo prijateljev, ki so se nam pridružili pri pilotskem poskusu ozaveščanja z drugačnim pristopom, odločili, da zgodbo nadaljujemo. Tako smo si sposodili datum začetka Olimpijskih iger v Pekingu – 08.08.2008 in zgodbo uspešno ponovili. Projekt smo postavili na drugo lokacijo in iskali simbolično najprimernejše mesto v državi. Šli smo v Celje, ki po oceni javnosti velja za športu in okolju prijazno mesto. Ta dan so Slovenijo zajela huda neurja s točo, a v Celju nam je bila narava naklonjena. Dež je zmočil prizorišče, na katerem se je zvrstilo 11 glasbenih izvajalcev in prek 15 javnih osebnosti, šele ob koncu dogodka, ko je skupina Dan D zaigrala prve note pesmi Voda.

Osnovni namen koncerta je opozoriti javnost na samouničevalni odnos do planeta, ki se neposredno prenaša na odnos med nami samimi. Odgovornost za stanje in za preživetje moramo prevzeti vsi, še posebej pa tisti, ki dejansko upravljajo s človeštvom – velike mednarodne in lokalne korporacije ter politični voditelji.

Naš projekt tako počasi dobiva brado in le upamo lahko, da jo bo opazilo kar se da veliko ljudi. Za to namreč gre: javnosti pokazati, da je ozaveščanje o odnosu do okolja ne le pomembno, potrebno, temveč je lahko tudi sila zabavno in polno pozitivne energije. V to bi želeli prepričati kar se da široko množico, zato se letos vračamo v Ljubljano.

Zgodilo se bo v torek, 22. septembra, na evropski dan brez avtomobila, ob 17. uri,

kjer se srečata Cankarjeva in Slovenska cesta.

Oder bo gledal na Čopovo, mestno središče pa bo ta dan za promet zaprto in ker je dogodek odprt za javnost, bomo veseli prav vsakega, ki se nam bo ta dan pridružil vse do 24. ure.

Sodelujoči na dogodku »Rock za prihodnje generacije 2009«:

Nastopajoči glasbeniki:

Sodelovanje na »Rock za prihodnje generacije 2009« so potrdili: Damjana Golavšek, Manca Dremel, Smokin blue, GlosaArt, Samo Budna in band, Zlatko, Pavle Kavec & Oko, Lado Leskovar, Juliette Justin, Jadranka Juras, JJ Jam band, Orlek, Billysi, Ave, Terrafolk in Anja Bukovec.


Nastopajoči podporniki:

Sodelovanje na »Rock za prihodnje generacije 2009« so potrdili: koordinatorka EKO šol za Slovenijo Nada Pavšer,

državna sekretarka na ministrstvu za šolstvo in šport – posvojiteljica delfina Morigenos Alenka Kovšca, varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek Travnik, predsednik Zveze prijateljev mladine Slovenije mag. Franc Hočevar, generalni direktor Agencije RS za okolje dr. Silvo Žlebir, vodja Predstavništva Evropske komisije v Republiki Sloveniji Mihela Zupančič, predstavnik Regionalnega centra za okolje Andrej Klemenc, meteorologinja Agencije RS za okolje mag. Tanja Cegnar, nekdanji basist skupine Agropop Urban Centa, guvernerka Zveze Lions Klubov Slovenije Polonca Kukec, svetovni popotnik Zvone Šeruga, vrhunski telovadec Aljaž Pegan, ambasador UNICEF Slovenija Lado Leskovar, igralec in profesor Boris Ostan, direktor SiMobila Dejan Turk, Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, novinarja Darja Zgonc in Edi Pucer, nekdanji vrhunski smučar Jure Košir, vrhunski športni novinar in komentator Igor E. Bergant, župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković, pisateljica Tjaša Kokalj, projekt pa sta podprla tudi režiser Tugo Štiglic in vrhunska smučarska tekačica Petra Majdič.

Prireditev bo tudi letos povezoval Andrej Karoli.

Koncert so vsebinsko podprli: ARSO – Agencija Republike Slovenije za okolje, UNICEF Slovenija, ZPMS – Zveza prijateljev mladine Slovenije, EKO šola, MORIGENOS – društvo za reševanje in zaščito morskih sesalcev, REC – regionalni center za okolje, Društvo za bolezni srca in ožilja, Zveza Lions klubov Slovenije – D 129.

Društvo se ob tem zahvaljuje tudi: Predstavništvu Evropske komisije v Republiki Sloveniji, Mestni občini Ljubljana (gostitelju koncerta), www.radiokaos.si (za internetno podporo), Valu 202 (za medijsko podporo) in podjetjem sponzorjem, ki tudi s tem kažejo svojo pravo korporativno kulturo.

Nekaj tehničnih podatkov o koncertu:

Dogodek je brezplačen in obiskovalce pozivamo, da pridejo na prizorišče na okolju prijazen način.

Dogajanje bo predvajano tudi v živo na svetovnem spletu.

Med koncertom se bodo na stojnicah ob odru, predstavljale organizacije, ki z vsebino svojih dejavnosti dopolnjujejo v osnovno sporočilo dogodka: zagotoviti kakovost bivanja kot osnovno človekovo pravico, prihodnjim generacijam.

Vse podrobnosti in/ali spremembe o izvajalcih in gostih, ki bodo sodelovali ob že napovedanih, bodo sproti objavljane na spletnih straneh društva (www.planet-zemlja.org).

Vljudno vabljeni!


Tina Vončina (Predstavništvo Evropske komisije), Vlado Poredoš (skupina Orleki) in mag. Tanja Cegnar (ARSO)

Govorci na današnji novinarski konferenci: Tina Vončina (Predstavništvo Evropske komisije), Vlado Poredoš (skupina Orleki) in mag. Tanja Cegnar (ARSO).