Zeleni znak akcije Planetu Zemlja prijazno vozilo za zmanjševanje emisij CO2 v tretjem trimesečju 2009 sta dobila Mazda 2 in BMW Serije 1

copy-of-darko-horvat-in-tjasa-kokaljDruštvo Planet Zemlja je v okviru akcije Planetu Zemlja prijazno vozilo 2009 izvedlo četrto primerjalno analizo vseh prvič registriranih vozil v Sloveniji. Tokrat so statistično analizirali izpuste 18.601 vozila prvič registriranega od začetka julija do konca septembra 2009.

Kljub dejstvu, da vsi proizvajalci in prodajalci avtomobilov promovirajo število prvič registriranih vozil, se je v primerjavi s prejšnjimi tremi meseci znižalo za nekaj več kot 10 odstotkov. Ker je bilo v tem času registriranih še precej manj novih vozil, lahko sklepamo da se je delež uvoženih rabljenih vozil še okrepil. Da trditev društva, da je Slovenija odlagališče starih rabljenih vozil drži, potrjuje tudi podatek, da so povprečni izpusti, ne glede na številne nove modele, ki manj obremenjujejo okolje, ostali enaki – 156 g/km.

V zadnjih treh mesecih se je delež vozil z izpusti pod 130 g/km opazno povečal, vendar še vedno dosegajo zgolj nekaj manj kot 14,4 odstotka. Trend zviševanja deleža vozil z izpusti med 131 do 140 g/km se nadaljuje. Njihov delež je iz lanskih 19,6 odstotka narasel na več kot 24 odstotkov. Povečanje deleža gre v glavnem na račun zmanjšanja deleža tistih med 141 in 150 g/km, kar bi lahko bila posledica uvajanja novejših motorjev, ki manj obremenjujejo okolje.

Dobitnika Zelenega znaka akcije Planetu Zemlja prijazno vozilo 2009 sta:

MAZDA – ZA MODEL MAZDA 2

Sedanji model Mazde 2 je na trgu na voljo nekaj več kot leto dni. Če smo ta model vozila in njegove povprečne izpuste leta 2008 uvrstili med tiste, do katerih smo bili kritični, se je slika v letošnjem letu zelo spremenila. Povprečni izpusti CO2 Mazde 2 so se od lanskih 150 g/km znižali na zelo spodobnih 125 g/km, k čemur je pripomogla bolj aerodinamična oblika in nižja masa vozila, ki občutno pomagata zniževati porabo goriva. Društvo Planet Zemlja čestita podjetju Mazda Motor Slovenija, d.o.o., ki v Sloveniji zastopa blagovno znamko Mazda.

Zeleni znak je prejel gospod Bogdan Žorž, direktor Mazde Motor Slovenija

Za Mazdo 2 je Zeleni znak prejel gospod Bogdan Žvanut, direktor Mazde Motor Slovenija

BMW – ZA SERIJO 1

Blagovna znamka BMW je med tistimi, ki najbolj agresivno komunicirajo svoja prizadevanja za zmanjšanje izpustov CO2 njihovih avtomobilov. Letos je društvo podjetje že enkrat nagradilo za zmanjšanje izpustov CO2 pri vseh modelih, vendar so se že v naslednjih mesecih pri nekaterih serijah povprečne emisije spet povečale. V obdobju od julija do konca septembra je bilo prvič registriranih nekaj nad 100 vozil BMW serije 1. Čeprav je bil trend zniževanja izpustov viden že prej, je bilo znižanje v zadnjem obdobju najvišje. Poprečni izpusti CO2 prvič registriranih vozil BMW Serije 1 so se tako od lanskih 146 g/km znižali na 130 g/km. Za ta dosežek si po mnenju društva Planet Zemlja BMW Serija 1 zasluži zeleni znak akcije Planetu Zemlja prijazno vozilo 2009. Društvo čestita podjetju BMW Group Slovenija, ki pri nas zastopa blagovno znamko BMW.

V imenu BMW Group Slovenija je priznanje prejela gospa Barbara Uranjek, direktorica marketinga

V imenu BMW Group Slovenija je priznanje prejela gospa Barbara Uranjek, direktorica marketinga

V tem tromesečju pa je potrebno posebej izpostaviti nekatere modele vozil, ki so bili glede zmanjševanja izpustov CO2 statistično tudi med tistimi, ki bi si zaslužili zeleni znak. Ker pa gre za vozila, ki jih je bilo v tem tromesečju registriranih samo med 5 in 30, bomo njihove podatke in prodajne uspehe v prihodnje še posebej natančno spremljali in jih nagradili takoj, ko jih bo med prvič registriranimi nekaj več.

Toyota je začela s prodajo novega modela Priusa, ki je tako postal prvi avtomobil srednjega razreda s povprečnimi izpusti pod 100 g/km. Trenutno so pri zavidljivih 95 g/km.

Hondin model Insight je verjetno neposredni konkurent Toyote z izpusti 105 g/km.

Lexus z novim modelom RX450h, ki je izpuste znižal na za ta razred vozil zelo nizkih 159 g/km.

Lancia Ypsilon je očitno drastično znižala izpuste novega modela iz lanskih 142 g/km na sedanjih 120 g/km.

Za Opel Agilo velja podobno znižanje izpustov novega modela iz 148 g/km lani na trenutnih 125 g/km.

Vozila, ki jih je potrebno v tem tromesečju pohvaliti za zmanjšanje povprečnih izpustov CO2 so:

Ford Fiesta – za konstanten trend zniževanja izpustov, ki so zdaj 131 g/km.

Fiat Linea za znižanje izpustov iz lanskih slabih 150 g/km na 137 g/km.

Seat Leon za trend zniževanja izpustov iz lanskih 164 g/km na sedanjih 146 g/km.

Volkswagen Tiguan – za trend zniževanja emisij, ki so zdaj 174 g/km.

Suzuki SX4 za znižanje izpustov od lanskih 170 g/km na sedanjih 159 g/km.

Volkswagen Polo za znižanje izpustov iz lanskih slabih 144 g/km na sedanjih 131 g/km.


V Društvu Planet Zemlja želimo tudi tokrat opozoriti na posamezne modele, ki zaradi povečanja povprečnih izpustov izrazito razočaranje:

Chrysler Voyager – trend zviševanja izpustov, ki so zdaj že pri zelo visokih 213 g/km.

Citroen C-Crosser – povišanje izpustov iz lanskih 195 g/km na 215 g/km.

Kia Carens povišanje izpustov na 193 g/km.

Mercedes Benz SL Mercedes očitno še ni ujel tempa drugih prestižnejših znamk pri zmanjševanju izpustov. Temu modelu so se celo povečali iz lanskih 272 g/km na letošnjih res pretiranih 306 g/km.

Volkswagen Tuareg povprečni izpusti so temu modelu narasli že na 285 g/km.

Rekorder pri izpustih v tem tromesečju pa je bil Bentley Continetal GT z izpusti CO2 kar 410 g/km. Lastniku, ki je verjetno na svoje vozilo celo ponosen, v društvu seveda »čestitajo« za posebej nazorno prikazano popolno brezbrižnost do soljudi in okolja.

Društvo Planet Zemlja bo ob zaključku akcije Planetu Zemlja prijazno vozilo 2009, predvidoma konec januarja 2010, prvič v Sloveniji podelilo priznanja avtomobilski blagovni znamki in nekaterim modelom avtomobilov, ki bodo v letu 2009 najbolj znižali izpuste CO2 v primerjavi z letom 2008.