Do leta 2050 moramo emisije zmanjšati za do 90 odstotkov

c_lucka-kajfez-bogataj_0011Na sredinem posvetu o podnebnih spremembah je klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj poudarila, da morajo zaveze sprejete na podnebni konferenci v Koebenhavnu izpuste toplogrednih plinov na globalni ravni zmanjšati za najmanj 30 odstotkov do leta 2020, do leta 2050 pa za od 85 do 90 odstotkov.

Na javnem posvetu o podnebnih spremembah v Koebenhavnu v organizaciji predstavništva Evropske komisije v Sloveniji so sodelovali tudi Lidija Živčič iz društva za sonaravni razvoj Focus, profesor s Filozofske fakultete v Ljubljani Igor Pribac, Djordje Žebeljan iz Holdinga slovenskih elektrarn (HSE) in vodja službe za podnebno varnost na okoljskem ministrstvu Andrej Kranjc, ki je glede konference zmeren optimist, saj meni, da je sporazum zastavljen razmeroma dobro. Prepričan pa je, da si moramo za konkretne ukrepe prizadevati tudi doma.

Kajfež Bogatajeva je pri sprejemu sporazuma v Koebenhavnu izpostavila pomen pomoči državam v razvoju in ob tem poudarila, da so pogovori o tem preveč v senci, da pa je zelo pomembno, da zagotovimo sredstva za prilagajanje na podnebne spremembe. “Prilagajati pa se moramo začeti takoj,” je dejala in opozorila, da se globalne temperature najverjetneje ne bodo dvignile samo za dve stopinji Celzija, temveč za od 2,4 do 2,8 stopinje Celzija.