Dr. Jordan Cizeljeva razočarana nad izkupičkom podnebne konference

romana-jordan-cizeljSlovenska poslanka v Evropskem parlamentu in udeleženka pogajanj v Koebenhavnu, dr. Romana Jordan Cizelj, je po vrnitvi s konference povedala, da je po njenem mnenju koebenhavenski sporazum manj kot bi Zemlja ta trenutek potrebovala.

Tako je prepričana, da ta dogovor predstavlja neuspeh, v prvi vrsti zaradi tega, ker ni pravno zavezujoč.
Kot slabost dogovora pa izpostavlja tudi pomanjkanje časovnih zavez za zmanjšanje emisij in opredelitve potrebnih količin zmanjšanja s strani posameznih držav oziroma skupin držav. Prav tako je izrazila nezadovoljstvo nad pomanjkanjem interesa za kompromis, po njenih besedah so se države oklepale pogajalskih izhodišč vse do konca pogajanj.

Vsaj delni uspeh pa pripisuje sporazumu na račun nekaterih točk dogovora, ki so po njenem mnenju ustrezne – denimo, določili so mejno vrednost globalnega segrevanja do 2°C, razvite države so obvezali k prispevanju dodatnih in novih finačnih sredstev državam v razvoju, razvijajoče se države bodo primorane predložiti načrte o zmanjševanju izpustov toplogrednih plinov, kar bo povečalo nadzor in preglednost, mednarodna finančna pomoč bo podvržena mednarodnemu nadzoru, mobilizirala se bodo sredstva za preprečevanje krčenja gozdov in v sporazumu je vsebovan predlog za ustanovitev zelenega podnebnega sklada, ki bo služil za namene prilagajanja, gradnje zmogljivosti, zmanjšanja emisij, tehnološkega razvoja in prenosa čistejših tehnologij.