Janez Potočnik pred zaslišanjem za komisarja

5th ERAB plenary meetingKandidat za evropskega komisarja za okolje, Janez Potočnik, je pred zaslišanjem, ki ga ima v sredo pred Evropskim parlamentom, moral odgovoriti na nekatera vprašanja, ki so se med drugim dotikala tudi prednostnih nalog njegovega področja.

Tako je Potočnik povedal, da bodo njegove tri prednostne naloge spodbujanje zelenega gospodarstva in preko tega inovacij ter služb, preprečevanje izgube biotske raznovrstnosti in izvajanje ter izboljševanje okoljske zakonodaje (s področja zraka, vode, odpadkov in kemikalij).

Dejal je tudi, da se namerava reševanja ključnih vprašanj s področja okoljske problematike lotiti takoj, kar pa ne pomeni, da bo rešitve sprejemal naglo in torej z večjim komunikacijskim kot okoljskim učinkom. Prav tako je prepričan, da je potrebno postaviti nove cilje na področju okoljske problematike, tako na območju EU kot tudi globalno, hkrati s tem pa tudi ustrezen akcijski načrt, ki bo omogočil doseganje teh ciljev. Potočnik bo s strani parlamentarnega odbora EU zaslišan v sredo med 13. in 16. uro.