Bila je Kultura v zavetju narave

Ob slovenskem kulturnem prazniku smo društvo Planet Zemlja v sodelovanju s Hotelom Plesnik organizirali dogodek »Kultura v zavetju narave«, vikend poln različnih kulturnih vtisov ter sproščenega druženja. Pogovori, ki so se razvijali ob slovenskem kulturnem prazniku, pa so nemalokrat nanesli tudi na naš odnos do okolja…

Pred Olcarsko hišo

Skupinska slika pred Olcarsko hišo

Dogodek s takšnim imenom pa ne more potekati kjerkoli – skrbno smo izbrali okolje, ki je karseda neokrnjeno, ohranjeno in bogato z naravnimi lepotami – prečudovito Logarsko dolino. V enega izmed najlepših kotičkov Slovenije smo povabili izjemne ljudi z različnih kulturnih področij ter z njimi in drugimi gosti hotela preživeli malce daljši konec tedna, ko smo Slovenci praznovali praznik kulture.

Zimska idila

Zimska idila v Logarski dolini

Naš vikend se je začel v petek in odločili smo se, da ga otvorimo s spoznavanjem Solčave ter njihovih navad. Tako smo se podali na dogodivščino in s KD Franc Herle Solčava spoznavali ta del naše dežele – ogledali smo si igro Solčavsko skozi čas, z znanim citrarjem Karlijem Gradišnikom in igralcem Nejcem Slapnikom, ki sta popestrila naše popotovanje po Solčavi.

Karli Gradišnik, Bernarda Oman, Boris Kobal in Nejc Slapnik

Kulturniki so nam popestrili večere

Tudi naš drugi dan bivanja v Logarski dolini se je nadaljeval s spoznavanjem te čudovite pokrajine. Sprehodili smo se po naravi, si ogledali Olcarsko bajto ter degustirali različne jedi, značilne za Solčavo. S spoznavanjem lepot in okušanjem dobrot smo si nabrali energijo za nadaljne dogajanje in večerno druženje z izjemnima kulturnikoma, igralcem, režiserjem in piscem Borisom Kobalom ter igralko Bernardo Oman. Uživali smo v sproščenem pogovoru z njima, bili pa smo deležni tudi njune interpretacije Lepe Vide, ki je vse zbrane prijetno presenetila in nasmejala.

Pranje plenic

Tako smo v Logarski dolini prali plenice

Že je bila tu nedelja in naše druženje ter spoznavanje Solčave se je nadaljevalo v enako prijetnem tonu. Po spoznavanju navad, pokrajine in okušanju jedi je bil čas, da spoznamo še staro obrt – filcanje. Tako smo se lahko naučili, kako obdelati surovo volno z vodo in milom ter si pripravili lastne umetniške malenkosti. Po prijetnem dnevu, preživetem ob ustvarjanju in klepetanju, nas je čakal še en večer v rokah umetnika.

Filcana mila

Ob filcanju smo spoznavali svoje ročne spretnosti

Tokrat nam je presenečenje pripravil priznan glasbenik Bojan Cvetrežnik, sicer član skupine Terrafolk, ki prelepe melodije ustvarja na violini in mandolini. Zaigral nam je nekaj skladb, slovenskih in tujih skladateljev, nato pa k sodelovanju povabil tudi dva udeleženca dogodka – člana skupine Ave Rajka Djordjeviča in ustanovnega člana društva Planet Zemlja Viljema Grdadolnika. Skupaj so odigrali kar nekaj pesmi in že tako prijetno druženje je postalo še bolj sproščeno in zabavno.

Trio vsak po svoje

Trio vsak po svoje je glasbeno obarval večer

S tem prijetnim dogajanjem se je naše druženje ob kulturnem prazniku počasi zaključevalo. Udeleženci smo domov odšli polni nove energije, novih poznanstev, nekateri srečneži pa so tudi prejeli knjigo mlade pisateljice Tjaše Kokalj, sicer tudi članice našega društva, ki je vsak večer enemu izžrebancu podelila svoj knjižni prvenec Poljubi me miss in tako še dodatno popestrila dogajanje.

Žrebanje

Bernarda Oman je iz "Zemlje" izžrebala dobitnika prvenca Tjaše Kokalj

Naš vikend nam je torej prinesel mnogo prijetnih trenutkov. Ti trenutki pa ne bi bili mogoči brez vseh zbranih. Tako se društvo Planet Zemlja in hotel Plesnik zahvaljujemo vsem, ki ste se našega vikenda udeležili. Še posebej pa bi se radi zahvalili tistim, ki so naše druženje dodatno popestrili.

Hvala izjemnim kulturnikom Borisu Kobalu, Bernardi Oman, Bojanu Cvetrežniku ter KD Franc Herle Solčava za kulturni prispevek, ki je vse obogatil in naredil naše druženje posebno. Hvala tudi vsem domačinom, ki so nam približali ta del Slovenije in tako pokazali, kako lepi kotički se skrivajo v tej dolini, kot tudi gostom, ki so svoje vtise izkazovali z aplavzi in izjemno aktivnostjo pri dogajanju.

Franci Podbrežnik

Z nami se je družil tudi Franci Podbrežnik

»Kultura v zavetju narave« se je tako zaključila, v ustih je ostalo bogastvo doslej še nepoznanih okusov solčavskega, spomin je bogatejši za prekrasne spomine prečudovitih ljudi, želje so se namnožile s sporočili po skorajšnji vrnitvi v te kraje, med te ljudi.

Privoščite si veliko okolju prijaznih trenutkov, polnih kulturnega pridiha, gostoljubja in čudovite človeške narave. Če ne prej pa ob naslednjem druženju s Planetom Zemlja in Hotelom Plesnik v zavetju Logarske doline…

Sprehod

Na sprehodu po mirni in zasneženi Logarski dolini