Janez Potočnik tudi uradno komisar za okolje

Janez PotočnikEvropski parlament je danes potrdil sestavo Evropske komisije za obdobje 2010–2014. Med poslanci, ki so glasovali, jih je 488 podprlo komisijo, 137 jih je glasovalo proti, 72 pa se jih je vzdržalo. Med potrjenimi komisarji najdemo tudi Janeza Potočnika, ki bo odslej odgovoren za okolje, medtem ko je v preteklem mandatu skrbel za raziskave.

O celotni komisiji poslanci parlamenta odločajo z navadno večino oddanih glasov, pred samim glasovanjem pa se opravijo zaslišanja, po katerih posamezni odbori podajo mnenje o kandidatih za resorje. Do glasovanja pride, če dobijo vsi kandidati za novo komisijo pozitivno oceno. Po opravljenem glasovanju mora novo komisijo potrditi še Svet EU, ki naj bi to opravil že danes. Tako pričakujejo, da bo nova komisija z delom pričela takoj.

Kot je zapisal novi komisar za okolje na svoji spletni strani, se njegova pot evropskega komisarja za raziskave končuje, in kot je še dejal, je bila skrb za ta resor čast ter privilegij. Povedal je še, da bo v prihodnjih letih, kot komisar za okolje, poskušal prenesti izkušnje s prejšnjega na novi resor.