Kaj bo z ogroženimi populacijami risov?

Društvo Dinaricum, logoDanes se je v Poljčah pri Begunjah na Gorenjskem pričela tridnevna delavnica o prihodnosti upravljanja z ogroženimi populacijami evrazijskega risa v Evropi. Delavnice se udeležujejo vsi najpomemnejši raziskovalci in strokovnjaki za evrazijskega risa iz Evrope in tudi eden izmed vodilnih svetovnih genetikov, dr. Lisette Waits in ZDA. V okviru delavnice bodo potekala predavanja in diskusije na temo ogroženih populacij risov, s poudarkom na dinarski populaciji.

Kot so zapisali pri društvu Dinaricum, ki je eden izmed organizatorjev omenjenega dogodka, je delavnica pomembna za to področje, saj je potrebno doseči širši mednarodni konsenz za sprejetje odločitve o potencialnih dodatnih naselitvah ter podrobnostih le-teh. Poudarek bo tako na analizi možnih ukrepov upravljanja z ogroženimi populacijami risov v prihodnosti.

Prav tako bodo v tem okviru poskušali informirati javnost o trenutnem kritičnem stanju populacije, na koncu pa bodo pripravili tudi natančno poročilo srečanja ter priporočila za potrebne konkretne akcije.