Odzivi na nedavno tragedijo lastnika bulmastifov

9632_171401217512_171399927512_3230702_5580512_sNa nedavno tragedijo, ko so bulmastifi raztrgali lastnika se je odzvalo tudi društvo za zaščito in pomoč živalim v stiski Lajka. Predsednica društva, Majda Potrebuješ, pravi, da se je zgodila tragedija, saj je lastnik psov svojo veliko in za mnoge nerazumljivo ljubezen do njih plačal z življenjem.

Glede odgovornosti za dogodek je predsednica društva poudarila dejstvo, da je lastnik preko različnih vzvodov dosegel vrnitev svojega krdela domov, za kar se je kljub mnogim resnim svarilom dolgo intenzivno trudil, in to svojo odločenost je plačal z življenjem. Po napadu psov na slučajno mimoidočega se je z njimi ukvarjalo veliko strokovnjakov in “strokovnjakov” z različnih področij, ki sedaj po medijih razglabljajo o tem, kako so že vnaprej predvidevali, da se bo vrnitev psov lastniku tragično končala. Vprašanje, zakaj se psov že takoj po prvem napadu ni zaupalo v obravnavo edinemu kinološkemu društvu, ki ima dovoljenje VURS za prevzgojo nevarnih psov, po besedah predsednice društva ostaja brez odgovora. Meni, da bi že po prvem napadu to morala biti edina možna opcija.

Vendar pa želijo javnost pozvati, da se odzove zdravorazumsko. Ta nesrečni dogodek se je pripetil v spletu zelo neobičajnih okoliščin. Že odločitev, živeti s krdelom kakršnihkoli psov, je redek pojav, kaj šele živeti s krdelom mastifov, ki so v preteklosti že večkrat dokazali, da znajo napasti in bodo to ob prvi priložnosti tudi storili.

Ob tem bi na društvu Lajka radi še poudarili, da en tak nesrečni dogodek ne more in ne sme biti razlog za nesmiselno posploševanje in sprejemanje neracionalnih hipnih odločitev. Vsak dan se na cestah dogajajo nesreče, pa se zato redko kdo odloči, da bo svoje poti opravljal izključno peš. Zgodil se je tudi 11. september, pa ljudje še vedno masovno potujejo z letali, našteva predsednica, ki je prepričana, da so psi čudovita, pametna, zvesta in ljubeča bitja in že od davnine človekovi spremljevalci, družabniki in pomočniki. Veliko lepega dajejo, čeprav včasih prejemajo od ljudi le slabo. Če se v njihovi glavi sproži napačen signal in reagirajo tako, kot so ti bulmastifi, se to ne zgodi zato, ker so zli, ampak najpogosteje zato, ker je ta signal sprožil človek s svojim napačnim ravnanjem, pa čeprav le zaradi prevelike ljubezni kot v tem primeru – posledice so lahko tragične ne glede na vzrok ali motiv.

Zato tako sedanje kot bodoče lastnike psov pozivajo, da se zavedajo odgovornosti, ki so jo prevzeli z odločitvijo imeti psa, da se poučijo o pravilnem ravnanju in vzgoji živali … vse bodo dobili večkratno povrnjeno. Na društvu so prepričani, da moramo imeti ljudje živali tako radi, kot imajo one nas, pa bomo vsi skupaj živeli lepše in bogatejše življenje.

7 thoughts on “Odzivi na nedavno tragedijo lastnika bulmastifov

 1. V vsem je tudi nekaj dobrega. Opozoril bi na dejstvo, da bi morali lastniki močnejši psov imeti tudi bolj visoke ograje. Marsikateri tekač rekreativec vam bo potrdil, da zaradi tega sploh ne upa teči po cesti mimo nekaterih hiš.

 2. Ja se strinjam glede posploševanja in morda sedaj velikega pretiravanja vsega okrog psov. Je pa zelo neprijeten občutek ko greš mimo odprtih dvoriščnih vrat kjer renči ali te srepo gleda kak xxmastif, Če pa vidiš lastnika ali on vidi da se bojiš pa reče, saj nič ne dela. To je totalno neodgovorno ravnanje lastnikov psov. Te pse bi jim morali odvzeti, njim pa naložiti kazen. Kakor so nekomu psi všeč, tako drugim niso in se ne počutijo dobro v okolici psa.
  Kako naj svojim otrokom, ki se psov zelo bojijo, povem, da se jih na ne bojijo. Če pes zalaja ob ograji in otrok gre mimo, se le ta avtomatično v sekundi zažene vstran od ograje 3, 4 metre. In kam zbeži? Vstran od psa, normalno, ampak Na cesto!! Točno pred avto. In tega ne moremo preprečiti. Nikakor. K sreči še ni bilo avta in upam, da ga v tistem trenutku ne bo, kajti gorje temu lastniku in psu …. in potem bo na koncu pes več vreden kot otrokovo življenje, posebej če bo vmes močna odvetniška zbornica …. za bruhat.
  Torej, lastniki pse za ograje, vrata se naj zapirajo, če gredo na sprehod jih dat na povodce, če se najde pes samotar okrog vasi, mesta, ga pospravit v zavetišče […]. Ko bodo po nedložnem komu ‘zrihtali’ psa, ki se bo slučajno klatil okrog, bodo vsi ostali že poskrbeli da se njihov ne bo. Žrtev mora biti, tako kot v sedanjem odmevnem primeru, da se nekaj zgane, če se sploh …. ves sistem je že premehak zaradi nekih pravic in prava, samo tu je problem, pred 20 in več leti takih problemov ni bilo, veljala je kmečka pamet, ki se še dandanes pokaže za najboljšo izbiro. Če pes resno napade in obgrize, poškoduje človeka, posebej skupine psov, ki veljajo za težje kategorije …. adijo, nimamo se kaj menit.

 3. jest bi pa povedal da imam rotwailerja ze 10 let in nimam nobenih problemov z njim!!!tak k je lastnik je tudi pes in tako k ga vzgojis od malega tak tudi ostane ce se z njim dovolj ukvarjas.in moti me da so zaradi tega psi teh pasem tako na slabem glasu…in mislim da so vsi ti napadi le obramba ker lastniki ne ravnajo z njimi lepo in kot je treba..mi je pa hudo ko do teh situacij pride..

 4. če sem odkrita- zaradi popolnega NEODZIVA društev , ki so tkao ali drugače povezane z živalmi- sem skrajno razočarana.

 5. Prosim, preprečite prosto gibanje velikih psov in to ne glede na pasmo. Kako lahko vsak neuravnovešen lastnik s svojimi mrcinami zastrašuje okolico? Samo stroge denarne kazni in odvzemi lahko omejijo tovrstno izživljanje. Da ne govorimo o klatežkih psih, ki bi jih morali nemudoma odstraniti iz okolice. Kje živimo!? Še huje kot v urbanih naseljih je na podeželju. Vsak človek ima osebno svobodo, vendar ne na račun svobode drugih. Obstoječega zakona nihče ne izvaja, nadzora nad lastniki ni. Očitno bi bilo potrebno razišljati o zamenjavi odgovornih.

 6. Se strinjam z napisanim. Predvsem bi pa morala kinološka zveza posvečati več pozornosti tistim psom, ki jim žal lastniki posvečajo premalo pozornosti oz. se sploh ne ukvarjajo s psi. Menim, da je še preveč psov prepuščeno nemilosti lastnikov.

 7. Saj nimam kaj dosti proti psom, pa vendar me motijo odprta dvoriščna vrata in lajanje psa na črti ozemlja, moti me zaganjanje psa ob ograji. Ko greš mimo 1 meter od psa, ki laja nate na drugi strani ograje in če je to velika pasma te kar trese od vibracij zvoka. Neprijetni občutki so to in to človeka tako zjezi, da si pes drugega ne zasluži kot macolo po glavi, da naj se strezni, da če je vsak dan ista slika, se naj sprijazni že 1x s tem. Dobesedno tako, ker če lastnik nima toliko v glavi in se ne zaveda da se mimoidoči ne počutijo dobro in se raje izogibajo celi ulici zaradi njegovega psa…. mislim, … če pa kaj rečeš bo pa krohot in smeh, kajti naš pes nič ne dela. Še njega bi bilo treba ‘strezniti’. Kot samo še en primer, pa si se dve uri matral, da ti je otrok v vozičku zaspal, da boš imel vsaj pol ure miru in evo, rotvajler, bulmastif in razni reksiji ti ga prebudijo dok si rekel keks. pes ima več pravic kot človek oz. ubog otrok, ki ne more spati.
  Da pa tistih ‘baterijskih’ psov sploh ne omenjam. To pa je živčnost na vrhuncu, kako se bo postavljal in lajal. In vso pravico te ima od zadaj nadirati celo ulico in samo čaka, da če se vsaka 2 metra ne ozreš da te ugrizne za gleženj. Če pa bi ga zgrabil zavrat in stisnil, pa bi imel 10 kinoloških društev za vratom in s tem seveda x pametnih študiranih strokovnjakov kaj vse je pes utrpel in kakšen ubogec je. Verjetno bi še kdo najel kakega pasjega odvetnika, ki bi te tožil v imenu psa za psihične in druge bolečine. Človek dandanes res več nima dostojanstva in skoraj nima kaj iskati več na tej zemlji.
  To je približno enako, kot če bom jaz stal na pločniku in vsakega mimoidočega nadiral, kaj hodi tod mimo in to vsak dan celih 20, 30 metrov ozemlja…pa morda se bom še zagnal za njim, morda s kakim orodjem, da me bodo zares vzeli, da ja več tod mimo ne bo hodil. Tako nekako to izgleda.
  ..in kaj je rezultat vseh pametnjakovičev, društev takvih i onakvih, vzgoje psov, …. ? …. mi imamo pač psa, če ti kaj ne paše, ne hodi tod mimo.

Komentiranje zaprto.