Z “vegi” dnevom do zmanjšanja izpustov

Krave, Foto: Jan KlančnikNemško mesto Bremen je v preteklem tednu sprožilo pobudo, po kateri naj bi en dan v tednu – četrtek – postal »Vegi dan«. Po besedah bremenskega župana naj vsak četrtek ne bi stregli mesa v menzah in restavracijah.

V ta namen so sprožili široko podprto iniciativo, s katero naj bi posameznike prepričali, da bi en dan na teden jedli bolj zdravo. Kot pravijo v Bremnu, naj bi ljudje to počeli vsaj zaradi okolja, če že ne počnejo tega zase.

Pravijo namreč, v kolikor bi 550.000 Bremenčanov vse četrtke v letu jedlo vegeterijansko hrano, bi izpuste v ozračje zmanjšali za 40.000 avtomobilskih izpustov letno. Kot kažejo podatki, iz živinoreje namreč prihaja vseh toplogrednih plinov.

2 thoughts on “Z “vegi” dnevom do zmanjšanja izpustov

  1. En dan v tednu bi bilo potrebno uživat presno hrano, sadje, oreške, razne solate. Tako bi bil obrok še bolj privlačen, dovolj nasiten tudi za ljudi ki dajo veliko energije od sebe. Spontano bi prišlo do spoznanja, da je veliko kuhanja hrane nepotrebo, zavedanje, da zjutraj najbolj potrebujemo bogat vitaminski obrok (biološko pridelan svež paradižnik, jabolko, asimina, grozdje) bi postalo samoumevno. Mnogi strmi pašniki bi lahko bili namenjeni za pridelavo raznih sadnih dreves. Meso bi morali uživati samo toliko kot je nujno za zdravje.

Komentiranje zaprto.