Bodo Olimpijske igre 2014 »zelene«?

olimpijske-igreZdruženi narodi so včeraj izdali poročilo, v katerem obravnavajo okoljske zadeve, osrednja tema pa so bile zimske Olimpijske igre v Rusiji, ki se bodo odvile 2014 v Sočiju. Tako so opozorili ruske avtoritete, da morajo bolje oceniti vpliv tako Olimpijskih iger kot tudi povezanega turističnega dogajanja na lokalni ekosistem.

V poročilu je tako zapisano, da so v Rusiji sicer ocenili neposredni vpliv projekta, ampak pri tem niso upoštevali vpliva projekta na ekosistem regije in na tamkajšnjo populacijo.

Ob tem so zapisali še, da implementacija ukrepov za ublažitev vpliva na okolje traja predolgo časa. Potrebno bi bilo uvesti načrtovane ukrepe, med katere spada ustanovitev zaščitenega območja ob Črnem morju, povezava Sočija s prizorišči, kjer bodo Olimpijske igre potekale, z vlakom in podobno.

Poudarili so še, da so pri Združenih narodih pripravljeni sodelovati kot mediator med organizatorji in nekaterimi nevladnimi organizacijami, ki zatrjujejo, da njihova priporočila do zdaj še niso bila vzeta v obzir. Prav tako nevladne organizacije izražajo nezadovoljstvo zaradi posledic, ki jih bo izvedba iger imela na tamkajšnjo floro in favno. Tako bo potrebno najti načine, da se posledice oblaži, kar je tudi bistvo poročila, ki so ga izdali v oddelku za okoljske programe pri Združenih narodih.

Vir: Združeni narodi