Gävle ima najboljšo mestno klimo

gavle-gnu-licencaVčeraj so v Bruslju podelili nagrade evropskega tedna mobilnosti 2009. Teden je potekal med 16. in 22. septembrom 2009, v 2.181 evropskih mestih. Osrednja tema tedna je bila: »Dobra klima mojega mesta«, s čimer so hoteli okrepiti prizadevanja mest za ravnanje, ki bi bilo manj škodljivo za okolje.

Tako so nagrado podelili tistemu mestu, ki je naredilo največ za osveščanje javnosti, prav tako pa je implementiralo največ novosti, ki bodo pripomogle k čistejši mobilnosti v mestih.

Nagrado za leto 2009 je prejelo švedsko obalno mesto Gävle. Zmagovalcu je čestital komisar za okolje, dr. Janez Potočnik, ki je ob podelitvi dejal, da moramo iskati nove načine mobilnosti, s katerimi pomagamo planetu, našemu zdravju ter tudi našim ekonomijam.

Poleg Gävla sta se »na odru za zmagovalce« znašla še hrvaški Ivanić Grad ter Leon v centralni Španiji. Naslednji teden evropske mobilnosti bo potekal med 16. in 22. septembrom 2010, osredotočal pa se bo na povezave med transportom in zdravjem, pod sloganom: »Potuj pametno, živi bolje«.

Vir: Evropska komisija

Foto: GNU licenca