Odprta prva slovenska črpalna hidroelektrarna

Včeraj so v Avčah slavnostno zagnali prvo slovensko črpalno hidroelektrarno. Soške elektrarne Nova Gorica tako skoraj podvajajo proizvodnjo modre energije – električne energije na povodju Soče, saj bo ČHE Avče letno proizvedla 426 GWh vršne energije.

socaKot je v slavnostnem govoru poudaril častni gost predsednik vlade Borut Pahor, ki je zagnal elektrarno, je proizvodnja električne energije strateškega pomena za vsako državo. Direktor članice Skupine HSE Soških elektrarn Nova Gorica Vladimir Gabrijelčič je pojasnil, da je koncept delovanja črpalne hidroelektrarne trenutno edini možni način skladiščenja električne energije za čas najvišje porabe. Naložba v višini približno 120 milijonov evrov je tako prva slovenska naložba v hidroenergetiki, ki ni neposredno usmerjena v povečanje obsega proizvodnje, ampak v povečevanje njene ekonomičnosti, je še dejal Gabrijelčič.

Primeren teren za postavitev tovrstne hidroelektrarne so v SENG našli v okolici Avč, pri čemer gre tu za prvi primer, ko je država omogočila občini, da sama odloča o umeščanju objekta državnega pomena v svoj prostor. Vsa gradbena dela so izvedla slovenska podjetja, prav tako pa je bila v Sloveniji izdelana večina opreme. Gradnja ČHE Avče je trajala štiri leta in pol, končana je bila junija lani, ko je SENG začel s funkcionalnimi in zagonskimi poskusi, januarja pa s poskusnim obratovanjem.

Župan Kanala ob Soči Andrej Maffi je povedal, da je lokalna skupnost priprave in gradnjo objekta spremljala pozitivno, ter da predstavlja ta visokotehnološki objekt novo zanimivost v njihovi občini, ki lahko pritegne številne obiskovalce. Skupaj s SENGom pripravljajo informacijsko točko ob gornjem akumulacijskem jezeru.

Foto: SENG

Vir: SENG

3 thoughts on “Odprta prva slovenska črpalna hidroelektrarna

 1. Aja, a nihče od pohlepnih energetikov se pa ne pohvali, koliko energije bo šlo v nič za prečrpavanje vode v akumulacijo? Z okoljskega stališča so take elektrarne čista svinjarija, ampak ker prinašajo profit, jih pač opevajo.
  Seveda je porabljena energija za prečrpavanje vode bistveno večja od kasneje proizvedene energije, če ne bi bilo tako, bi bil to perpetum mobile.

  Totalen nateg!
  J

 2. Rad bi te opozoril, da podvajajo proizvodnjo vendar tudi drastično povečujejo porabo!!! Tako da, tukaj ne gre toliko za proizvodnjo, temveč za skladiščenje energije z delnimi izgubami seveda.

 3. Le čevlje sodi naj kopitar

  …prva slovenska naložba v hidroenergetiki, ki ni neposredno usmerjena v povečanje obsega proizvodnje…

  Jan, kaj pa če bi si članek za začetek dobro prebral, preden napišeš komentar s tako velikim gnevom

  GIF… polemik glede ekoloških vplivov je veliko…

  …in najbolj čista električna energija je tista iz vtičnice…

  …nemudoma je potrebno z alternativnimi viri zamenjati konvencionalne…mi v Sloveniji to vendar že vemo, samo ves ostali svet še ne…

  …Avstrija je za vzgled, pozabil sem le na malenkost, da ima enosmerno povezavo z Ukrajino za uvoz ogromnih količin “zdrave” elektrike iz Ukrajinskih nukleark

  …Jan…
  …ko bo vsa elektrika, ki jo v življenju porabiš prišla iz strehe tvojega bivališča od sonca in ko bodo sončne celice, ki jih boš uporabljal proizvajali iz kremena in delali rezine sončnih celic s lesenimi noži namesto kitajskih onesnaževalcev…
  …ko boš jezdil ali peš hodil v službo ali v šolo… potem…
  …ko si boš doma predelal hrano, ki jo porabite…
  …potem ti dam prav

Komentiranje zaprto.