V CERN-u praznujejo

V Evropski organizaciji za jedrske raziskave (CERN) so včeraj prišli do novega pomembnega odkritja. Prvič jim je namreč uspelo v hadronskem trkalniku pospešiti protonske delce do takšne hitrosti, da se je le-ta približala svetlobni. Tako so delci trčili pri 7 TeV, kar pomeni, da so trčili pri trikrat večji energiji kot kdarkoli prej. Znanstveniki pričakujejo, da se bodo po letu 2011 uspeli povsem približati svetlobni hitrosti.

Foto: CERN

Foto: CERN

Ob tem je tiskovni predstavnik eksprimenta CMS Guido Tonelli dejal, da bo možno od zdaj naprej konkretneje raziskovati stvari, povezane z moderno fiziko – na primer, izvor mase, veliko združitev sil ter morebitna prisotnost temne mase v vesolju. Tako včerajšnje odkritje nakazuje na zelo zanimive in pestre čase na področju raziskovanja vesolja.

V CERN-u bodo s poskusi pri takšni moči nadaljevali še naslednjih 18-24 mesecev, s ciljem, da pridejo do dovolj podatkov, ki bodo omogočili napredovanje na različnih področjih. Ob tem je direktor CERN-a Rolf Heuer dejal, da imajo s tem znanstveniki realne možnosti, da v naslednjih dveh letih pridejo do odkritij o sestavi približno četrtine vesolja.