Kjer ni čebel, ni življenja

Čebelarska zveza Slovenije ob dnevu Zemlje, ki ga obeležujemo v četrtek, 22. aprila, opozarja na pomen čebel. Kot pravijo, če ne bo čebel, kmalu tudi človeka ne bo. Medonosna čebela ima v naravi namreč zelo pomembno in kompleksno vlogo, saj vpliva na pridelavo hrane tako za človeka kot tudi za žival, prav tako pa na pridelavo industrijskih surovin in na človekovo zdravje.

Pri Čebelarski zvezi Slovenije so ob tej priložnosti še zapisali, da je eno izmed najpomembnejših del čebel opraševanje različnih rastlin, kot primer pa so navedli sadno drevje, pri čemer čebele oprašijo kar 70 do 80% vseh cvetov.

Kot so še zapisali, je žalostno, da smo v zadnjem času priča mnogim izgubam čebeljih rodov, pri čemer je eden izmed glavnih vzrokov za to ravno okolje, ki postaja vedno bolj neprijazno do čebel. Čebele pa še vedno ostajajo pokazatelji čistega okolja, zato si je potrebno zapomniti, da kjer ni čebel, tudi ni življenja. Po mnenju Zveze bi bilo potrebno prepovedati sredstva, ki škodijo čebelam ter nenazadnje tudi ljudem.

Vir: Čebelarska zveza Slovenije