Logarska dolina polna zabave

V okviru dogodka »Kultura v objemu narave ob Veliki noči«, ki smo ga ob najstarejšem slovenskem krščanskem prazniku organizirali skupaj s Hotelom Plesnik v Logarski dolini, smo se gostje hotela lahko sinoči preizkusili v tradicionalnem barvanju pirhov in nastale so zanimive umetnine.

Kuhana jajčka smo »oblekli« v koruzo, pa lečo in še mnogo drugih zanimivih, domiselnih in barvnih oblačil. Pri tem je prisotne navdahnil uigran glasbeni par, zakonca Damjana Golavšek in Čarli Novak. A to je bil le uvod v prekrasen večerni program, ki ga je povezoval publicist in novinar Vito Avguštin. Skozi pogovor je hotelske goste kar nekajkrat nasmejal z biografsko predstavitvijo omenjenega glasbenega para, ki pa sta ga odkrito delila s prisotnimi.

Tako smo izvedeli marsikaj o tihotapljenju glasbil v 60-ih, pa rižoti s hmeljevimi vršički, selitvi zakoncev Novak na podeželje in nenavadno topli dobrodošlici, ki sta jo tam doživela, slišali smo himno kraja, kjer sta našla svoj dom, pripetljaje z Mitom Trefaltom, sodelovanju Čarlija z Zdravkom Čolićem in še bi lahko naštevali. Sledilo je neizogibno in tako se je iz udobnega salona Hotela Plesnik začelo razlegati prepevanje pozno v noč.

Danes goste hotela čaka sprehod po Logarski dolini do bližnje cerkve Kristusa Kralja, delu arhitekta Martina Goloba. Prvotno naj bi na pobudo kmetov in dr. Šumana nastala leta 1930, načrt zanjo naj bi izdelal arhitekt Jože Plečnik, služila pa naj bi za maševanje in hkrati bila tudi spomin na sina dr. Šumana, vendar do realizacije Plečnikovega načrta nikoli ni prišlo. Sledilo bo blagoslovljenje jedi tako kot to zapovedujejo običaji, sledi pa velikonočna zakuska.

Zvečer se pripravlja novo presenečenje, saj je med gosti Hotela Plesnik tudi znan zakonski par Lovšin. Gostom se bosta predstavila legenda slovenske glasbene scene Pero Lovšin in njegova soproga Darja, ki nas bo seznanila tudi s skrivnostmi Lovšinove kuhinje. Dobrote ki so prihajale na domačo mizo so morda tudi Perovi glasbi prispevale kakšno domiselno kitico…