Prihranek energije tudi do 85%

energija»GreenLight« in »GreenBuilding« nagrade Evropske Unije so namenjeme zmanjšanju porabe energije s strani javnih in privatnih organizacij. Sodelujejo lahko torej vse organizacije v Evropski Uniji, vso delovanje pa temelji na bazi prostovoljstva.

Nagrada »GreenLight« je namenjena menjavi starega načina osvetljave prostorov z varčnimi žarnicami ter drugo modernejšo opremo. Le-to in kontrola uporabe osvetljave lahko pripeljeta do ogromnih prihrankov. Več kot 500 organizacij, ki so sodelovale, je od leta 2000 naprej prihranilo 241 GWh energije na leto. To pomeni zmanjšanje stroškov za 24 milijonov EUR in zmanjšanje emisij CO2 za 94 milijonov kilogramov na leto. V letošnjem letu je nagrado GreenLight prejela organizacija Dagda Town Council iz Latvije, ki je uspela znižati porabo energije pri osvetljavi za kar 85%.

Nagrada »GreenBuilding« pa sodelujoče vodi do znižanja porabe energije v procesu poslovanja. To vključuje porabo elektrike, zemeljskega plina, kurilnega olja ter drugega. Od leta 2005, ko je bila podana pobuda za nagrado, je sodelovalo preko 180 organizacij. Z njihovo pomočjo je bilo prihranjene približno 304 GWh primarne energije na leto. Povprečno znižanje porabe na sodelujočo organizacijo je enako 41%. Med najboljšimi v letošnjem letu je bil projekt Phoenix Plaza na Hrvaškem, kjer je bilo prihranjene 71% energije.

Foto: openphoto.net