Velika Britanija z največjim morskim rezervatom na svetu

peglogo-pzVelika Britanija je 55 otokov v Indijskem oceanu določila za morski rezervat, ki je s 544.000 kvadratnimi kilometri, območjem, ki je večjim kot California, postal največji tovrstni rezervat na svetu. S tem bodo zaščitili diverziteto morskega življenja pred industrijskim ribarjenjem, ki močno posega v obseg in raznolikost življenja v morju.

Ob tem je Jay Nelson, direktor Global Ocean Legacy, izrazil zadovoljstvo nad odločitvijo britanskega zunanjega ministra Milibanda, saj je določitev morskega rezervata takšnega obsega, po njegovem mnenju, zgodovinska zmaga, pomembna za globalno zaščito oceanov.

Odločitev britanske vlade za ta rezervat pa temelji na javnem posvetu, pri katerem je več kot 275.000 ljudi, iz več kot 200 držav in območij, poslalo spročilo, da podpirajo popolno zaščito otokov Chagos in voda, ki obkrožajo to otočje.

Otoki Chagos zdaj predstavljajo varno območje za izginjajoče vrste morskih želv in več kot 175.000 parov plemenskih morskih ptic in druge vrste, ki gradijo raznoliko morsko živalstvo in rastlinstvo.

Vir: The Pew Environment Group