Zaključuje se konferenca o vodi

Danes se bo zaključila 4. ministrska konferenca Euromed o vodi, ki je potekala od ponedeljka v Barceloni. Konference se je udeležil tudi slovenski okoljski minister dr. Roko Žarnić, ki je zbrane tudi nagovoril.

V govoru je tako izpostavil, da je Slovenija kot dejavna pogodbenica prve konvencije o varstvu regionalnega morja na svetu – Barcelonske konvencije – zelo zainteresirana za nadaljni razvoj Sredozemlja, k čemur tudi želi prispevati svoj del.

Poleg tega pa je povedal še nekaj o dejavni vlogi Slovenije v Stalni slovensko-hrvaško-italijanski komisiji za varstvo Jadranskega morja ter tudi v Jadransko-jonski pobudi, ki je namenjena urejanju učinkovitega upravljanja z obalnimi in morskimi viri.

Kot je še povedal minister Žarnić so osnova za trajnostne rešitve pri narčtovanju razvoja upoštevanje Jadranske, Alpske in Dinarske ekoregije. Upoštevanje značilnosti teh regij je, po mnenju slovenske delegacije, namreč ključno za večjo kakovost življenja ljudi ob skupnem morju.

Slovenija bo 25. septembra v Portorožu z namenom promoviranja celovitega pristopa pri načrtovanju razvoja ob Jadranu oziroma Sredozemlju organizirala 1. mediteranski dan obale.

Vir: Ministrstvo za okolje in prostor