EU in avtomobili na električni pogon

Evropska komisija je v preteklem tednu obvestila, da namerava narediti več za promocijo razvoja napajalnih postaj za električne avtomobile, ki bodo javno dostopne, po vsej Evropi. Prav tako nameravajo do leta 2011 razviti tehnične in varnostne standarde, ki bodo opredeljevali, kakšne morajo te napajalne postaje biti.

Kot so zapisali, je vedno večje povpraševanje po čistih in učinkovitih avtomobilih ogromna priložnost za industrijo, da se razvija tudi v tej smeri. Tehnološke iznajdbe, kot so na primer baterije, ki zdržijo dalj časa brez ponovne polnitve, povzročajo, da so tovrstni avtomobili vedno bolj privlačni za porabnike.

Potrebno je torej poenotiti napajalne sisteme po vsej Evropi, poskrbeti za njihovo varnost in tako še dodatno spodbuditi porabnike, da se odločajo za avtomobile na električni pogon.

chebela-oprema-ravne

Naj na tem mestu omenimo še povsem slovenski projekt, s katerim ima naša deželica možnost, da poznane prepoznaven proizvajalcev električnih avtomobilov – v Opremi SŽ Ravne na Koroškem, v sodelovanju s še nekaterimi slovenskimi podjetji, namreč delajo na avtomobilu, ki so ga poimenovali Chebela, gre za pa za mestni električni avtomobil (na sliki).

Vir: Evropska komisija in spletni portal www.razglej.se, Foto: AIpra Design