Finančna kriza in novi Zakon o davku na motorna vozila zmanjšujeta izpuste prvič registriranih avtomobilov v Sloveniji

Zeleni znak akcije Planetu Zemlja prijazno vozilo za zmanjševanje izpustov CO2 v prvi tretjini leta 2010 dobita:

Volkswagen Golf in BMW serija 1

Pri društvu Planet Zemlja nadaljujemo z akcijo Planetu Zemlja prijazno vozilo tudi v letu 2010. Zaradi sprememb sistemske obdavčitve v začetku letošnjega leta smo se odločili za tri analize v letu 2010, ki jih bomo izvedli vsake štiri mesece. Analizirali smo izpuste 27.123 vozil, prvič registriranih od začetka leta 2010 do konca meseca aprila. Kot do sedaj smo iz statistike izločili vse avtomobile, pri katerih v javnih podatkih MNZ ni bilo podatka o izpustih, lahka dostavna vozila in tista, ki niso dosegla kriterija vsaj 5 registriranih vozil istega modela. Število prvič registriranih vozil kaže, da si avtomobilski trg še ni povsem opomogel.

Povprečni izpusti prvič registriranih osebnih motornih vozil so se v prvih štirih mesecih leta 2010 znižali iz lanskih 156 g/km na 150,6 g/km, kar je rekordno znižanje odkar društvo izvaja analize.

Iz analiziranih podatkov je razvidno, da je na zmanjšanje izpustov najbolj vplivala velika rast deleža prvič registriranih vozil z izpusti do 130 g/km. Od leta 2008 se je tržni delež avtomobilov z nižjimi izpusti skoraj podvojil, glede na leto 2009 pa je tržni delež narasel za več kot sedem odstotnih točk iz slabih 13% na 20,55%.  Opazen je padec tržnega deleža vozil z izpusti večjimi od 161 g/km, prvič pa se je občutno zmanjšal tudi tržni delež vozil z izpusti nad 201 g/km, ki se je zmanjšal za približno četrtino.

V društvu Planet Zemlja smo mnenja, da bodo pozitivni okoljski učinki novega sistema davka na motorna vozila v drugi polovici leta še izrazitejši, saj je začetek leta 2010 minil v intenzivnih razprodajah avtomobilov z večjimi izpusti, kar je bilo očitno iz številnih oglaševalskih kampanj avtomobilske industrije, ki so kupce vabile k takojšnjem nakupu tako, da so jih »strašile« z novim davkom. Novi davek pa bo verjetno vplival tudi na izpuste uvoženih rabljenih avtomobilov.

Dobitnika Zelenega znaka akcije Planetu Zemlja prijazno vozilo 2010 sta:

VOLKSWAGEN – ZA MODEL GOLF

Volkswagen je spremembo sistema davčne zakonodaje v Sloveniji očitno pričakal najbolje pripravljen med vsemi. Medtem ko so nekatere konkurenčne družbe še zadnje dneve pred uveljavitvijo novega davka oglaševale pozive kupcem, da njihova vozila kupijo še pred tem, smo lahko že kmalu po uveljavitvi opazili oglase Volkswagna, ki so promovirali modele z nižjimi izpusti in zato tudi ugodnejšo ceno. Da ni ostalo le pri oglasni kampanji, dokazuje dejstvo, da so se znižali povprečni izpusti vseh njihovih najbolj prodajanih modelov vozil. Če bodo s tako prodajno strategijo vztrajali, so pri Volkswagnu najresnejši kandidati za zmagovalca akcije Planetu Zemlja prijazno vozilo 2010.

Volkswagen Golf je avtomobil, ki je že zdavnaj postal legenda in simbol te nemške tovarne. Pred dolgimi desetletji je vstopil na mesto Hrošča. Da tak model preživi in se nekaj desetletij uspešno prodaja na vedno bolj zahtevnem trgu, je potrebnega veliko dela. Predvsem pa je podjetju skoraj prepovedano delati napake. Pri oblikovanju avtomobila, njegovi tehnologiji, pa seveda tudi pri ceni modela ne. Znižanje povprečnih izpustov iz lanskih 141 g/km na letošnjih 130 g/km je zato eden od pomembnih smerokazov tržnega dogajanja. Ob skoraj tisoč statistično obdelanih vozilih modela Golf v prvi tretjini letošnjega leta ima več kot 47% vozil izpuste CO2 do 120 g/km. Zaradi bistvenega zmanjšanja povprečnih izpustov Golfa, pa tudi zaradi vpliva, ki ga bo tako zmanjšanje imelo na obnašanje konkurence, si Volkswagen zasluži prvi Zeleni znak akcije Planetu Zemlja prijazno vozilo leta 2010.

Društvo Planet Zemlja iskreno čestita družbi Porsche Slovenija, ki v Sloveniji zastopa blagovno znamko Volkswagen.

BMW – ZA SERIJO 1

BMW je bil v akciji Planetu Zemlja prijazno vozilo nagrajen že večkrat. Tudi za zniževanje izpustov serije 1. Vendar, ko premium blagovna znamka avtomobilov, ki jo vozniki sprejemajo predvsem po dinamičnosti in športnosti, doseže, da je med skoraj 300 analiziranimi prvič registriranimi BMW serije 1 več kot 82% takih z izpusti do 120 g/km, si rezultat take prodajne politike preprosto zasluži čestitke in priznanje. V prvi tretjini leta 2010 znašajo povprečni izpusti BMW serije 1 123 g/km. Za ta razred vozil izjemen dosežek.

Društvo Planet Zemlja čestita družbi BMW Slovenija, ki v Sloveniji zastopa blagovno znamko BMW.

Predstavniki društva Planet Zemlja bomo v prihodnjih dneh obiskali obe podjetji in jim podelili prva letošnja Zelena znaka akcije Planetu Zemlja prijazno vozilo 2010.

Tudi v letošnji akciji bomo ob vsaki analizi pohvalili še nekaj drugih modelov avtomobilov in jih priporočili v razmislek kupcem ter take, ki so izpuste bistveno preveč povečali tudi pograjali.

Vozila, ki jih je potrebno pohvaliti za zmanjšanje povprečnih izpustov CO2 so:

Alfa Romeo Mito – za trend zniževanja izpustov, ki so zdaj 137 g/km.

Fiat Sedici – za znižanje izpustov iz slabih 171 g/km v letu 2008 na spodobnih 150 g/km.

Honda Insight – povprečni izpusti tega hibrida so samo še 102 g/km.

Mazda 3 – z znižanjem povprečnih izpustov na 130 g/km dokazuje, da je konkurenca Golfu zelo blizu.

Suzuki SX4 – za trend zniževanja povprečnih izpustov na sedanjih 147 g/km.

Toyota Prius – z znižanjem izpustov na 91 g/km ohranja nesporen primat med hibridi.

Volkswagen Golf Plus – z znižanjem povprečnih izpustov na 136 g/km bi med nagrajenci prav lahko zamenjal manjšega brata.

Volkswagen Tiguan – tretji Volkswagnov model, ki si zasluži posebno pohvalo. Povprečni izpusti tega terenca so zdaj sprejemljivih 166 g/km.

Vozila, ki jih je potrebno pograjati za povečevanje povprečnih izpustov CO2 so:

BMW serija 5 – prvič od leta 2008 so povprečni izpusti presegli 200 in so zdaj 203 g/km.

Audi 6 – povišanje povprečnih izpustov na katastrofalnih 249 g/km. Tudi Audi očitno ni imun na razprodaje starih »umazanih« avtomobilov.

Chevrolet Lacetti –  povišanje povprečnih izpustov iz lanskih 163 na previsokih 173 g/km.

Lancia Ypsilon – po spodbudnem zaključku lanskega leta povprečni izpusti spet narasli na slabih 139 g/km.

Renault Koleos – Renault caplja za konkurenco tudi pri tovrstnih vozilih. Povprečni izpusti modela narasli na 198 g/km.

Toyota Corolla – skok povprečnih izpustov tega modela na 159 g/km. Slaba popotnica za zmagovalca lanske akcije.

Volkswagen Tuareg povprečni izpusti so temu modelu narasli že na 287 g/km. Komentar je odveč.