Fincem prvo pisno opozorilo

saimaan_aaltoV tem tednu je Evropska komisija pozvala Finsko, naj zaščiti ogrožene vrste kitov (Phoca hispida saimensis o.p.). Pri komisiji so namreč mnenja, da Finska problematiki izginjanja te vrste kita ne posveča dovolj pozornosti, tako da je zdaj zadnji čas, da nekaj naredijo za njihovo zaščito.

Zaradi pomanjkanja dosedanje zaščite je komisija skupaj s finskimi oblastmi tudi začela zagotavljati zadostno skrb za to ogroženo vrsto in hkrati tudi zakon, ki bo zagotavljal varovanje narave in njenih ekosistemov.

Kot je povedal evropski komisar za okolje, dr. Janez Potočnik, pozdravljajo trud Fincev za pripravo ustrezne zakonodaje, a potrebno je ukrepati takoj. Tako so Finski tudi poslali prvo pisno opozorilo, ki opozarja na pomanjkanje uspeha pri implementaciji zadostnih ukrepov za zaščito ogrožene vrste kitov.

Omenjeni kiti se nahajajo le v Saimma rečnem sistemu na juguvzhodu Finske, kot pa kažejo podatki, njihovo število vztrajno upada, tako da jih je danes le še okoli 260, kar priča o nujnosti sprejetja ustreznih ukrepov.

Vir: Evropska komisija