Nove nalepke za energetsko učinkovitost

nalepka-energetska-ucinkovitostV preteklem tednu je Evropski parlament sprejel zakonodajo, ki bo zahtevala še več informacij o porabi energije. Tako se uvajajo nove nalepke za gospodinjske aparate kot so hladilniki, pralni stroji ter štedilniki. Z novo barvno lestvico bodo namreč uvedli tako imenovane »plus« razrede za najbolj učinkovite izdelke, te iste informacije pa bodo morali vključevati tudi v oglase.

Porabniki sicer že poznamo nalepke o porabi energije, te nove nalepke pa prinašajo tri nove energetske razrede, ki bodo odražali tehnološki napredek pri posameznih izdelkih. Število razredov vseeno ostaja omejeno na sedem, kar se bo doseglo na tak način, da se ob dodelitvi oznake A+, najnižji razred postal F, ob dodelitvi A++ pa E in tako naprej.

Ob tem barvna lestvica ostaja nespremenjena, torej še vedno velja, da je temnozelena oznaka za tiste aparate, ki so energetsko najbolj učinkoviti in rdeča za najbolj potratne. Odločitve o dodelitvi energetskih nalepk in uvrstitvi v razred bo sprejemala delovna skupina Komisije.

Vir: Evropski parlament