Stockholm – zgled za ostala mesta

stockholm_portZelena prestolnica Evrope, Stockholm, je včeraj predstavila dva svoja projekta, ki služita kot primera trajnostnega urbanega razvoja. Župan Stockholma, Sten Nordin, ter predstavniki švedske prestolnice so prikazali, kako lahko mesta po vsej Evropi izboljšajo kvaliteto življenja prebivalcev in hkrati skrbijo za okolje.

Predstavniki so tako izpostavili dva ambiciozna projekta – prvi je načrt, da industrijsko območje spremenijo v moderno bivalno področje, kjer bo 10.000 stanovanj, 30.000 pisarniških prostorov in bo hkrati območje brez fosilnih goriv (do leta 2030), s čimer bi znižali ogljikove emisije pod 1,5 tone na osebo do 2020. Drugi pa je načrt Stockholma, da povojna predmestja spremenijo v privlačna območja z energijsko učinkovitimi gradnjami.

Ob tej priložnosti je evropski komisar za okolje, dr. Janez Potočnik, povedal, da Evropa 2020 predstavlja strategijo, katere bistvo je dolgoročna trajnostna usmerjenost, kar zahteva ukrepe na vseh ravneh – tako na ravni regij kot tudi mest. Pri tem je po njegovem mnenju Stockholm odličen primer ukrepanja na lokalnem nivoju, hkrati pa tudi zgled za druga mesta. Kot je še dejal, če bomo delali skupaj na urbanih pobudah, bomo zgradili mesta, v katerih si ljudje zares želijo živeti, hkrati pa bomo drugim pokazali, da morajo tudi oni narediti nekaj v tej smeri.

Vir: Novinarsko središče EU