Svetovni dan biotske raznovrstnosti

MetuljDanes (22. maj) obeležujemo svetovni dan biotske raznovrstnosti. Študije kažejo, da se raznolikost življenja na Zemlji zmanjšuje z osupljivo hitrostjo. Zaradi tega je Evropska Unija v začetku aprila pričela z obširno kampanjo, ki poteka pod sloganom »Biotska raznovrstnost – vsi smo na istem čolnu«. Njen namen je opozoriti na problem vedno manjše biotske raznovrstnosti ter prikaz posledic, ki jih le-ta lahko prinese.

V okviru kampanje je Evropska Unija vzpostavila spletno stran, ki jo je obiskalo že več kot pol milijona ljudi. Oblikovana pa je tudi stran na priljubljenem spletnem portalu Facebook. Kampanja vsebuje izobraževalne vsebine o prednostih biotske raznovrstnosti, z njo pa bo posebej izpostavljen ekosistem storitev ter pojma povezljivost in soodvisnost. Ob podpori Evropske okoljske agencije (EEA) je Evropska komisija predstavila tudi novo informacijsko orodje. Njegov glavni namen je javnosti približati omrežje zaščitenih območij Natura 2000 (ključni instrument za zaščito biotske raznovrstnoti, ki se zavzema za preživetje najpomembnejših evropskih vrst). Tako prikazovalnik omogoča iskanje območij ter njihovih vrst s pomočjo zemljevidov mest, forografij, satelitskih posnetkov ter refernčnih dokumentov.

Ob uspehu kampanje je evropski komisar za okolje dr. Janez Potočnik povedal, da je lepo videti, da kampanja navdušuje toliko ljudi. Dodal je, da moramo to nemudoma spremeniti v dejanske ukrepe, da bi zaščitili bogato raznovrstnost življenja za Zemlji.

Vir: Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji; Foto: openphoto.net

1 thought on “Svetovni dan biotske raznovrstnosti

Komentiranje zaprto.