1. junij – dan reke Save

Sava1. junij že nekaj let zapored obeležujemo kot dan reke Save. Ob tej priložnosti je včeraj v atriju znanstveno-raziskovalnega centra SAZU potekala zaključna prireditev natečaja za najboljši oglas za mojo reko, ki so jih v okviru projekta Moja reka.SI dva meseca ustvarjali otroci, šolarji ter dijaki iz različnih krajev po vsej Sloveniji. Tako so bili včeraj nagrajeni in predstavljeni najboljši televizijski, radijski in tiskani oglasi.

Nagrade za najboljše projekte sta podelila Ministrstvo za okolje in prostor ter Coca-Cola HBC Slovenija kot partnerja projekta. V kategorijah TV in radio sta najbolj prepričala oglasa ekip iz Osnovne šole Polzela, v kategoriji tiska pa je zmago dosegla ekipa Osnovne šole Simona Gregorčiča Kobarid – Podružnična šola Breginj. Ob podelitvi nagrad je minister za okolje in prostor dr. Roko Žarnič povedal, da so prav vse ekipe ustvarile odlične, domiselne oglase, ki imajo neverjetno zmožnost, da se dotaknejo naših src. Dodal je, da lahko tako močna sporočila do nas prinesejo le otroci ter njihov optimizem, da lahko prispevajo k boljšemu svetu. Izpostavil je upanje, da bo oblikovane oglase videlo čim več Slovencev.

Oglase otrok si bodo danes ogledali tudi v Gradiški v Bosni in Hercegovini, kjer bo potekala osrednja proslava ob dnevu reke Save. Ob tej priložnosti bo v okviru Sporazuma o Savskem bazenu podpisan prvi Protokol o varstvu pred poplavami. V imenu Slovenije ga bo podpisal minister dr. Roko Žarnić, gre pa za prvi subregionalni protokol o varstvu pred poplavami v celotnem porečju Donave. Tako bo protokol na primer določal pripravo programa za oblikovanje načrta za obvladovanje poplavne ogroženosti ter njeno predhodno oceno.

Vir: Ministrstvo za okolje in prostor; Foto: Husond, Wikipedia